Helisalvestusi Eesti Rahvaluule Arhiivist 3

Mihkel Toom

Mihkel Toom ja Mart Männimets heliplaadistamisel Tallinnas 1936. a. Foto: P. Parikas. ERA, Foto 8929.

Tori pillimehed tegi omal ajal rahvamuusikute ringreisidega laiemalt kuulsaks samast kandist pärit August Pulst. Mihkel Toom (Lepiku Mihkel, 1873–1958) oli Tori kihelkonna kuulsamaid pulmapillimehi. Viiulit hakkas ta õppima 6-aastasena, 18-aastaselt mängis juba pulmades, talgutel ja jootudel. Kõige rohkem aega oli mängimas käimiseks enne naisevõttu, 19. sajandi lõpukümnendil. August Pulst on kirjeldanud Mihkel Toomi hoogsat mängu: “Püsti seistes lõi jalaga takti ligi. Vahel pani jala pingile või istmele, piibu suhu ja siis laskis poognal käia, nii et viiul vingus käes, pea tudises ja piip hüppas suus.” Ka Mihkli vanaisa oli pulmapillimees, isa mängis sokusarve. Mihkel Toomi salvestati Riigi Ringhäälingus koos viiuldaja Mart Männimetsaga, kes väga musikaalsena oskas kuulmise järgi lugudele teist häält kaasa mängida. Mehed olevat oma mänguga vaimustust tekitanud ka professionaalidest kuulajates.