Helisalvestusi Eesti Rahvaluule Arhiivist 3

Jaagup Kilström

Jaagup Kilström torupilliga heliplaadistamisel Tallinnas 1936.–1938. a. Foto: P. Parikas. ERA, Foto 8085.

Jaagup Kilström (Kiilström; Kärka Jaagop, Uhi Jakob, 1864–1945) oli Juminda poolsaare Leesi küla kalur, ühtlasi kiriku kellamees ja orelitallaja. Noorena mängis ta roopilli, 20-aastaselt tegi endale ise torupilli ja hakkas sellel mängimist õppima. Lood oli Jakob kuulnud kodukandi vanematelt torupillimeestelt ja ühelt soomlaselt. Tema mängu on salvestatud 1913. ja 1932. a. vaharullidele, 1936. a. salvestati Riigi Ringhäälingus 11 pillilugu reportaažplaatidele. Jakob Kilström esines ka August Pulsti poolt 1920.–1930. aastatel korraldatud rahvamuusikat tutvustavatel ringreisidel. August Pulsti märkmete põhjal olevat Jakob olnud asjalik ja napisõnaline, esinemistel ei hoolinud suurt oma publikumenust (torupill oli üks tollaste rahvamuusikute ringreiside tõmbenumbreid), ütles mõnikord ainult: “Mengin veel!”