Metsad, niidud

Mine käidud teest üle

Käänäq käütüst tiist üle

Ku kohegi arq olõt essünüq, käänäq käütüst tiist üle – päseseq silmäq vallalõ.

Võru khk. G. Sander 1904. E 44439 (2).

Vaadaku harude vahelt

Kui keegi ära eksib, siis ajagu püksid maha ja vaadaku harude vahelt, küll siis õige tee üles leiab.

Mulgi
Vahtigu harude vahelt

Kui kiigi ära essus, siis aeagu püksid maha ja vahtiku vahelt arude, küll siis õige tee üles leiab.

Tarvastu khk, Vooru v. Koguja J. J. Kala 1901. H II 66, 678 (267).

Võtku vasak jalg paljaks

Kui keegi on ära eksinud ja ei tunne enam seda kohtagi ära, kus ta on, siis võtku vasak jalg paljaks, siis saab aru, kus ta on ja oskab õige tee peale minna.

VÕro
Võtku kura jalg valla

Kui kiäki om äräq essünüq ja inämb kottustki ei tunnõq, kos ta om, võtguq kura jalg valla, sis saavet aru, kos ta on ja mõistvat õigõ tii pääle minnä.

Kanepi khk, Kooraste v. Koguja J. Tedder 1895. H III 26, 353 (31).

Puista eksinu jälgedesse soola

Kui mõni inimeselaps (või ka täiskasvanu) on kodust ära eksinud, siis puista tema jälgede peale soola, siis ta jääb sinna seisma, kus ta sel hetkel on, kui sa soola puistad. Võibolla on ta libahundiks läinud, siis ta muidu ei jääkski seisma.

Võro
Puista essünü jälgi pääle suula

Kui üts inemise lats´ kotost äräq om essinüq, (ehk ka suur inemine), sõs puista suula tema jälgi pääle, sis jääs sinnä saisma, kon ta sel korral om, kui suula puistat. Võip olla on ta soendis lännüq, ja sis ta muido saisma ei jääkski.

Vastseliina khk. Jaan Sandra 1895. H I 8, 178 (29).

Metsa eksimisel riided pahempidi

Mees eksinud metsa ära, Käinud kogu päeva mööda metsa, tee mis tahad, välja ei pääse. Viimaks tulnud mehele meelde, et vanad inimesed rääkinud, metsas ära eksides vaja riided pahempidi selga panna. Mees käänanud riided ümber, pannud pahempidi selga. Kohe läinud mehe silmad lahti, tunnud ära tuttava koha, pääsnud varsti metsast välja.

Valitud keelel puudub tõlge.

A. Andresson. Tartu. Koguja Matthias J. Eisen [dateeringuta]. E X 11 (53).