Suhtlemine loodusega

Vaimse pärimuse ja rituaalide kaudu inimene korraldas suhteid maailmaga, ning samal ajalt ta ühtlasi kinnitas ja taastootis oma oskusi, teadmisi ja uskumusi. Loodusega suhtlemist esindasid ohverdamine, loitsimine ja muud maagilised toimingud. Siinsel lehel on esitatud eelkõige juhtnööre: kombekirjeldusi, loitsutekste ja -esitusi.

Sageli kirjeldatakse mitmesugust maagiat ja võlumist ka rahvajuttudes, samuti algavad mitmed regilaulud loitsulaadsete pöördumisvärssidega. Sellised lood-laulud on siiski paigutatud vastavalt nende sisule muude teemade alla. Nii näiteks mälestused ja jutud soenditest on metsloomade seas lehel Maa. Samas aga konkreetsed libahundiks saamise õpetused ja sõnad leiab siinselt lehelt. Sarnaselt, ussidega seotud juhtumused leiduvad Maa lehel, kuid siit leiab ussisõnu ja maagilisi võtteid usside peletamiseks.

Hulk loodusega seotud rituaale on osa kalendrikombestikust, mistõttu need on koondatud eraldi lehele Kalender. Siinsele teemalehele on eraldatud pühadest sõltumatut pärimust sellest, kuidas inimene loodust kasutas ja sellega suhtles.

Taive Särg