Näitus

Metsavaimud masinas

Rahvusvaheline tehnoloogilise kunsti näitus Tartus
Eesti Kirjandusmuuseumis ja Tartu Ülikooli loodusmuuseumi hoones

Näitus „Metsavaimud masinas“ ja uus veebiantoloogia „Eesti looduspärimus“ on Eesti Kirjandusmuuseumi ühtne ettevõtmine, mis kuulub kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi.

NÄITUS

Rahvusvaheline tehnoloogilise kunsti näitus „Metsavaimud masinas“ annab elusloodusega emotsionaalset suhet loova kunstikogemuse ning aitab vanade pärimuste tähendust taasavada ja uuesti luua.

Näitusel osaleb ligi 20 Põhja- ja Baltimaade kunstnikku, kes avavad oma loominguga looduspärimust salapärase kohaolu tunnetamise ning väärtustamisega. Kunstnikke tuleb Islandilt, Taanist, Norrast, Soomest, Lätist ja Eestist, teiste seas Bryndís Björnsdóttir, Oskar Koliander, Tori Wrånes, Ingrid Torvund ja Jonas Mailand, Hans Rosenström, Niskanen & Salo koostöös Inkeri Aulaga, Linda Boļšakova, Norman Orro ja Joonas Timmi, Zody Burke, Johannes Luik, Emer Värk. Lõpliku osalevate kunstnike nimekirja avaldame lähikuudel.

VEEBIANTOLOOGIA

Näitus toetub vastloodud veebiantoloogiale „Eesti looduspärimus“, millega toome esile meie rikkalikud folkloorikogud ja nende väärtuse ökoloogilisest vaatepunktist. Tutvustame sellega Põhjamaa ja metsavööndi inimeste mõtteviisi, kus ilmneb nii kasutav kui säästev aspekt ning näitame, kuidas folklooris avaldub lepingu-taoline suhe loodusega, kus ka inimesel on oma kohustused.

See veebileht pakub valikut eelkõige Lõuna-Eesti looduspärimusest kohalikes keeltes (võro, seto, tartu, mulgi), koos eesti ja inglise keelse tõlke ja kommentaaridega. Leiame sealt pärimuslaule, jutte, muusikat ja audiovisuaalseid materjale Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiivi kogudest. Antoloogia on mõeldud kõigile veebis kasutamiseks ning ka pikaajaliseks pidevaks täiendamiseks.

TOETAJAD

Näitust toetavad Tartu 2024, Eesti Kultuurkapital, Norra Kaasaegse Kunsti Büroo, Taani Kunstifond, Põhjamaade Ministrite Nõukogu.

KORRALDAJAD JA KONTAKT

Kontseptsioon ja korraldus: Henri Hütt, Evelyn Raudsepp, Taive Särg, Ave Goršič.