Käitumistavad looduses

Metsas ei tohi vilistada

Metsas ei pea tohtima vilistada, siis peab ussid akkama järel jooksma.

Valitud keelel puudub tõlge.

Paide ja Türi. H I 7, 84 (56).

Ussikestast möödumine

Kui metsas ussi kesta näed, tuleb sellest tagurpidi mööda minna, muidu sured kas ise ära või mõni sureb säält majast või sugulastest.

Laiuse khk, Laius-Tähkvere v. Koguja F 1936/7. ERA II 182, 125 (192).

Kuutõbi

Sinna ei tohi mitte magama heita, kus kuu öösel pääle paistab. Kui inimene magamast ärkib ja kuu paistusest juhtub ehmatama, siis jääb ta kuu tõbiseks.
   Kuu tõbine on niisugune, kui inimene öösi unes üles tõuseb ja teadmata mitmed kohad läbi käib nagu puude otsas, hoonete katustel ja mujal, ja pärast läheb jälle sinna tagasi, kus ta magamise ase on, aga ise ei tea ta sellest midagi.

Paistu khk. Koguja Jaak Reewits 1895. H I 7, 446 (33).

Meri härg

Oled eksinud metsas, otsi lepatriinu üles, lase teda sõrme peale ronida, ning ise räägi: “Meri härg, meri härg täita teed, näita teed.” Kus poole ta lendab, sinna poole ka mine, siis saad kõige otsemat teed metsast välja.

Nõmberg. Valga, Kullamaa. Koguja Johan Reimann 1894. H I 5, 165 (5).
Žanr