Projektist

Play

Kiwa, “Metsavaimud helides” (2023).
Kasutatud antoloogia helisalvestusi.

Tere tulemast

eesti loodusteemalise pärimuse veebilehele, mida Eesti Kirjandusmuuseumi Eesti Rahvaluule Arhiiv koostab Euroopa Kultuuripealinn Tartu 2024 raames. See on osa projektist "Metsavaimud masinas". Siinne mitmekeelne - võro/seto, eesti, inglise - keskkond on praegu arendusjärgus ja seetõttu võib esineda veel sisu ja vormistuse ebaühtlust. Kõik teemad ei ole võrdselt kaetud ega kõik tõlked tehtud. Meeskond aga täiendab lehte pidevalt.

Loodus ja inimene
Kas metsavaimud on masinas? Äpardus metsatööl Nissimäe all Timmkanali lähedal.
Isesõitja Mustajõe sillast läbi vajunud. Foto: Joh. Kuningas-Lepik 1937. ERA, Foto 1657.

Lugu

Maailm on tehnilise ja digitaalse arengu teel. Linnastumine kasvab. Hulk inimesi jääb loodusest ning esivanemate teadmistest ja oskustest eemale.

Aga meis on veel sedasama Põhjamaa ja metsavööndi inimeste säästlikku mõtteviisi ning respekteerivat suhet loodusesse. Võrreldes Eesti põhjaosaga on looduslähedane elu- ja mõtteviis säilinud terviklikumalt just Lõuna-Eestis.

Me peame rääkima ja avama seda lugu.

Elamus

Projekt koosneb kahest läbipõimunud osast.

Me koostame pärimusühiskonna inimene-loodus suhteid kajastava teksti-, heli-, pildi- ja videokogu. See on mõeldud kõigile veebis kasutamiseks. See saab nimeks „Looduspärimuse antoloogia“.

Projekti teine osa sünnib koostöös eri maade digikunstnikega. Näitus “Metsavaimud masinas” keskendub järgmisele küsimusteringile. Kuidas tehnoloogilise kunsti kaudu maailma mõtestada? Mil moel saab värskendada rahvatarkuste ideid? Kuidas teha täna tajutavaks looduse hingestatust?

Selle näituse inspiratsioon tuleb salapärasest vanast pärimusest ning muutub seisundiruumideks. Sa koged ootamatutes kohtades tipptasemel digikunsti, mis jutustab meie looduspärimusest. See kogemus on Sulle liigutav ja mõtlemapanev.

Mõju

Me muudame Eesti Rahvaluule Arhiivi vaimuvara kättesaadavaks. Need on materjalid ajast, mil inimesed suutsid elu jätkusuutlikult korraldada ilma tänapäeva tehnoloogia ja meditsiinita. Need inimesed olid väga osavad ja olid väga kohal. Jääb ainult küsida veel üks küsimus.

Kas metsavaimud masinas võivad kujutada endast ohtu ja „juhtimise üle võtta“?

Viitamine

Kui kasutate meie veebilehelt leitud folkloorimaterjali või pilte, palun märkige asukoha viide ja siinse veebilehe viide Eesti looduspärimus 2023. https://folklore.ee/loodus. Pildi viide on pildi all või sellega seotud teksti viite juures. Veebilehe vahetekstidele palume viidata järgnevalt: autori nimi 2023, vaheteksti pealkiri, Eesti looduspärimus, veebiviide (URL).

Näidised:

Hanila khk, Virtsu v. Koguja Aadu Reimann 1894. H IV 5, 119/21 (7). Eesti looduspärimus 2023. https://folklore.ee/loodus

Võrumaa, Kirikumäe k. Foto: Mathilda Matjus, 2018. Eesti looduspärimus 2023. https://folklore.ee/loodus/maa/metsad-sood-niidud

Särg, Taive 2023. Maa. Eesti looduspärimus. https://folklore.ee/loodus/maa

Projekti teostajad

Eestvedajad: Taive Särg, Henri Hütt, Ave Goršič, Evelyn Raudsepp

Koostajad: Mathilda Matjus, Taive Särg, Maarja Villandi-Reiljan

Disain ja tehniline teostus: Ilona Kolossova

Kommunikatsioonijuht: Agnes Neier (2022), Krista Ojasaar (2022), Heidi-Maarja Melts (2023)

Inglise keele tõlge ja toimetamine: Adam Cullen, Kai Veispak-Rawlings, Craig Rawlings, Maarja Villandi-Reiljan, Taive Särg, Les Wilson

Võro keele toimetamine: Urmas Kalla

Kaanepilt: Tiina Gill. Vana-Vigala ohvrihiis. Hiite kuvavõistlus 2016.

Kaaneheli: Kiwa (2023), originaal Mari Vierland (1871-1921), salvestanud Armas Otto Väisänen 1912. ERA, Fon. 29 e.

Täname: Risto Järv, Janika Oras, Astrid Tuisk, Andreas Kalkun, Tiina Gill, Päiv Dengo, Janno Simm, Natali Ponetajev