Kägu

Kägu

Kägu
Kägu. Foto: Tiit Jürisson 2020. eElurikkus. Cuckoo.

Eesti rahvapärimuses on kägu üks kõige populaarsem ja mitmekülgsem lind. Isaslinnu häälitsuse kuku-kuku järgi on ta tuntud ka kui kukulind ja metsakukk. Rahvausus on kägu teatud endelinnuna, kelle kukkumine ennustab elada jäänud aastaid, surma, õnne, ilmaolusid ja viljasaaki. Kägu on eriline selle poolest, et tema ei ehita endale ise pesa. Ta muneb oma munad väiksemate lindude pesasse ning jätab oma pojad teiste kasvatada. Käo kasuvanemaid nimetatakse käo sulaseks või käo naiseks. Käo laul annab eesti keeles ainet sõnamänguks, sest tema laulu sõnalisel vastel kuku on ka teine tähendus. Eesti keeles on palju onomatopoeetilisi, loodushäälte järgi tekkinud sõnu ning kukkuma langemise tähenduses pole ilmselt tekkinud käo laulust, vaid maha potsatamise helist.

Mathilda Matjus, Taive Särg (Hiiemäe 2013). Inglise tõlge: Maarja Villandi-Reiljan.

Kägu lendab üle pea

Kui kägu üle inimese pea lendab, siis sureb see inimene ära.

Võro
Kägo lindas üle pää

Kuq kägo üle inemise pää lindas, sis koolõs tuu inemine ärq.

Võru. Koguja Osvald Jõgeva 1904. E 44622 (9). Eesti tõlge: Mathilda Matjus, inglise: Maarja Villandi-Reiljan.

Kägu petab

Kui inimene tühja kõhuga esimest korda käokukkumist kuulnud, kartnud ta edaspidi pettasaamist.

Cuckoo cheating

When a person with an empty stomach heard a cuckoo calling for the first time during the day, he was afraid of being cheated afterwards.

Linda Paukas, snd 1907. Jõgeva raj. Koguja Helle Kull 1978. RKM II 344, 230 (16). Inglise tõlge: Maarja Villandi-Reiljan.

Kägu petab

Kui söömata välja lähed ja siis esimest korda kägu kuuled, saad terve aasta petetud.

Cuckoo cheating

If you go out without having eaten and you hear a cuckoo for the first time, you will be cheated the whole year long.

Albert Käärik 73 a. Kambja khk. Koguja Merrit Kiho 1985. RKM II 392, 387 (87). Inglise tõlge: Maarja Villandi-Reiljan.

Käole tuleb raha vastu kõlistada

Kui kuuled kevadel esmakordselt kägu ja sul ei ole taskus raha, siis on eesolev suvi rahast vaene, on sul aga raha käole vastu kõlistada, siis on oodata raharikast suve.

You must jingle money at a cuckoo

If you hear a cuckoo the first time in spring and you have no money in your pocket, you will be short of money in the summer; but if you have some money to jingle at a cuckoo, you will be loaded in the summer.

Tartu. KV ENKS Tütarlaste gümnaasium. Koguja K. Vilberg 1932. E 81939 (8). Inglise tõlge: Maarja Villandi-Reiljan.