Kägu

Kägu

Kägu
Kägu. Foto: Tiit Jürisson 2020. eElurikkus. Cuckoo.

Eesti rahvapärimuses on kägu üks kõige populaarsem ja mitmekülgsem lind. Isaslinnu häälitsuse kuku-kuku järgi on ta tuntud ka kui kukulind ja metsakukk. Rahvausus on kägu teatud endelinnuna, kelle kukkumine ennustab elada jäänud aastaid, surma, õnne, ilmaolusid ja viljasaaki. Kägu on eriline selle poolest, et tema ei ehita endale ise pesa. Ta muneb oma munad väiksemate lindude pesasse ning jätab oma pojad teiste kasvatada. Käo kasuvanemaid nimetatakse käo sulaseks või käo naiseks. Käo laul annab eesti keeles ainet sõnamänguks, sest tema laulu sõnalisel vastel kuku on ka teine tähendus. Eesti keeles on palju onomatopoeetilisi, loodushäälte järgi tekkinud sõnu ning kukkuma langemise tähenduses pole ilmselt tekkinud käo laulust, vaid maha potsatamise helist.

Mathilda Matjus, Taive Särg (Hiiemäe 2013). Inglise tõlge: Maarja Villandi-Reiljan.

Käo kukkumine

Endeid ikka räägitakse. Kui kägu tuleb maja juurde ja kukub ei tea mitu suutäit, siis nii palju eluaastaid saab kuulajale. Kägu lendab ja vuhistab, väike linnuke lendab järele. Öeldakse - käösulane. Vuhin on selline, nagu oleks kägu vihane. Kui lapsed olime, oli siin üks Soo Jaak. See käis kägu ära ajamas. Kartis, et surma toob talle.

Cuckoo’s calling

Quite a few omens are talked about. If a cuckoo comes near the house and it calls several times, then the person hearing it will live as many years. When a cuckoo flies and swishes, and a smaller bird flies after it, then the latter is called a cuckoo’s farmhand. The swish is loud, as if the cuckoo were angry. When we were children, there was Soo Jaak, who chased cuckoos away because he was afraid the cuckoo would bring death to him.

Kambja khk, Vana-Prangli k. Koguja Vaike Sarv 1985. RKM II 393, 55 (10). Inglise tõlge: Maarja Villandi-Reiljan.