Hiiud, mütoloogilised valitsejad

Püha Jüri on huntide valitseja

Toda vanaema rääkis, et seesamane Püha Jüri on huntide valitseja. Et Püha Jüri paneb tema suu kinni ja hunt peab tema sõna kuulama ja kuulab kah. Et kui Jüri keelab, et ei tohi puutu, siis ta ei puudu. Et ainuke valitseja.

Saint George is the governor of wolves

My grandmother told that this Saint George is the governor of wolves, and that Saint George bids the wolf to shut its mouth and the wolf has to listen to him and it does so. When Saint George tells not to touch, the wolf doesn’t. So, the only governor.

Hilda Kuldma 83 a, Võnnu khk, Vana-Kastre k. Koguja Mall Hiiemäe 1986. RKM II 395, 234 (102). Inglise tõlge: Maarja Villandi-Reiljan.

Tartu
Ussikuningal on punane kroon

Ussikuningal pidi olema suur punane kroon peas. Too pressis kohe inimese puruks, kui talle halba tehti. Selle eest pääsu ei ole.

Ussikuningal pidi olema kruun pääs

Ussikuningal pidi olema suur punane kruun pääs. Too pessi õkva inemise purus, kui talle alba tetti. Selle iist pääsu ei ole.

Hilda Osula 79 a. Võnnu khk, Kurista k. Koguja Kadri Tamm (Peebo) 1986. RKM II 397, 31 (11).  Eesti tõlge: Mathilda Matjus, inglise: Maarja Villandi-Reiljan.