Ennustamised

Õnnelik mehelesaamine

Vanast himustas üts tüdrik teeda saada, kes tema mehes saab. Sellel otstarbel läts tema targa mano ja ütles: „Ma tahassi teeda saada, kes mu mehes saab.“ Tark ütles. „Tee nii, kui mina sinno opa1, sis saad sina teeda. Sis kuule: vanaaasta õdangul2 mine sinna tarre, kon3 kedagi ei ole, sis pane varjokaetus4 saina pääle ja varjokaetuse ette pane laud, ja pane lavva pääle lamp palama.
   Sis pane suur piibel ka lavva pääle ja kestöö5 aigu löö piibel vallale ja loe üttelugu ja ära kaegu kohegi kõrvale, ainult lugemise vahetel6 heida mõni silmapilk varjokaetuse pääle, ja keda sa näet henese kõrval saisvad, see saab sino mehes. Aga ta ei lää muidu ära, kui peät jällegi piibelt lugema. Kui sina loet, sis ei näe sina, kohes tema jääb varjokaetuse päält.“
   Tüdrik tegi ka nii, kui tark temale opanu olli, ja nägi varjokaetuse pääl henese kõrval ütte suurt sõakindralli saisvad. Kui kindral ära olli lännu, sis löüse tüdrik, et tema oma mõõga sinna olli unetanu. Tüdrik võttis selle mõõga ja pand7 teda omma kirstu ja es ütle seda kellegi. Mõne aja peräst johtu kindral oma reisi pääl selle tüdrikuga kokko. Kui tüdrik teda nägi, sis tundse ta teda ära. Kui kindral selle tüdrikuga tutvas olli saanu, sis nakas ta teda armastama ja võtt selle tüdriku ära heneselle naises.
   Nüüd olli tüdrik selle kindralli provva, aga seda mõõka ta omale mehele es näita, es ka kõnele sellest temale mitte ütte sõnnagi. Ütskõrd saie kindral seda mõõka johtumise kombel nägema ja küsse oma naise käest: „Kost olet sa selle mõõga saanu, sest ta om mino mõõk ja ma olen teda ära kaotanu.“ Nüüd kõneles tema naine, kuisviisi ta seda mõõka olli saanu. Sis kärätas kindral: „Mistarvis olet sa seda tennu?“ ja tõmbas mõõga tupest. Naine ütles: „Seda tegin ma selleperast, et ma tahtsin teeda saada, kes mu mehes saab.
   Ja nüüd, mis ma sis näta saie, om nüüd tõtes8 lännu.“ Sis ütles kindral: „Kas sa arvat, et see minol kerge olli, kui minno üle mere ja maade hiusid pite9 siia toodi,“ ja sis lei ta mõõgaga oma naise pää maha.

1õpetan; 2õhtul; 3kus; 4peegel; 5kesköö; 6vahel; 7pani; 8tõeks; 9juukseidpidi

Rõuge khk, Saaluse v. Koguja Jaan Purge 1895. H I 8, 11/2 (2). Trükitud: Järv, Kaasik, Toomeos-Orglaan 2014.
Žanr