Metsikud kanalised

Metsis, teder ja püüd ning nurmkana ja põldvutt on eesti metsikud kanalised. Mitmed neist on ilusad prisked linnud, ning seetõttu liigse küttimise tõttu ohustatud. Metsiste ja tetrede uhked pulmamängud on andnud eesti keelde väljendi tedremäng flirtimise kohta. Ettekujutus metsisest kui metshaldjast võib ulatuda ürgsesse minevikku. Eriti just uhkete ja silmapaistvate, ning ühtlasi oluliste jahilindude ümber, nagu näiteks metsis, kaldub kujunema lugusid ja uskumusi.

Teder

Teder on tuntud ka kui koidukana või koidukukk. Jahimehed varitsesid tetresid kevadise mängu ajal ning neid püüti paeltega ja peibutati kujudega. Tedremäng koosneb erinevatest poosidest ja häälitsustest, millel kõigil on oma tähendus. Vaiksel hommikul, soo lähedal kostub nende kudrutamine kilomeetrite kaugusele. Tedre kudrutamist nimetatakse ka ukerdamine, tudrutamine, kuterdamine, kõristamine ning sulistamine ja mulistamine. Tedre kudrutamine tähendas ilmamuutust, usuti, et hakkab sadama vihma või lund. Kui teder puu otsa lendas, siis pidi ilm sulale minema.

Mathilda Matjus, Taive Särg (Hiiemäe 2013). Translation: Maarja Villandi-Reiljan.

Teder
Teder. Foto: Merike Pikkmets 2021. eElurikkus. Black grouse.

Tedred puul

Kui tedred puu otsas ukerdavad, tulevad külmad ilmad, kui maa peal ukerdavad, tulevad soojad ilmad.

Lõuna-Eesti
Tedreq puul

Ku tedreq puul ukõrdasõ, saavaq külmäq ilmaq, ku maa pääl ukõrdasõ, saavaq lämmaq.

Vastseliina khk. Koguja Hindrik Prants 1888-1890. H II 3, 560 (8). Eesti tõlge: Taive Särg, inglise: Maarja Villandi-Reiljan.