Surmaended

Valge hiir kuulutas surma

Vana teo ajal on Pärnumaa Penuja mõisa rehepapp küttnud tare ahju öösel ja istunud ahju ees pakul ja mõtelnud oma endisi aegu. Ta oli olnud Poolamaal 25 a soldat sedaviisi mõteldes tulnud ahju alt väike valge hiir. Hiir piuksunud ja vaatanud rehepapil otsa, ning jooksnud rehe alla. Natukese aja pärast tõusnud, rehe all kohin sarjad kukkunud maha veerenud rehe aluse põrandal. Rehepapp läinud vaatama, aga pole olnud kedagi näha isegi tuult pole väljas olnud. Rehepapp pannud sarjad ülesse läinud jälle tarre tagasi ja kohe arvanud rehepapp et ehk sureb ta ära, ega valge hiir muud tähenda. Ja paari aasta eest surnud see rehepapp ära. Valge hiir kuulutas vaimuna rehepapil surma.

Valitud keelel puudub tõlge.

Rudolf Mägestiku ema 38 a. Halliste khk, Kaarli v, Sammaste k, Torimu t. Koguja Rudolf Mägestik 1939. ERA II 236, 162/3 (6).