Helisalvestusi Eesti Rahvaluule Arhiivist 3

Mari Kilu

Juuli Ott, Marie Paemurd, Herbert Tampere, August Pulst, Liisu Tamp ja Mari Kilu Muusikamuuseumis 1936. a. Foto: P. Parikas. ERA, Foto 828.

Harjumaal püsis vanem laulupärimus kõige kauem järjepidevas traditsioonis rannikukihelkondades. Mari Kilu (Seljandiku Mari, 1851–1947) elas Tallinna lähedal Jõelähtme kihelkonnas Randvere külas, tema väike õlgkatusega maja oli otse mere kaldal. Elatist sai Mari Kilu peamiselt kaluritööga: “Merel tormiga sõudes on käed välku ja valu küllalt näinud!” Mari olevat laulma hakanud kohe, kui jaksas juba külakiigele ronida. Neiuna oli ta nii laulmisel kui mängimisel olnud kogu ümbruskonna noorte eestvedaja, rahvamuusikute ringreisidel oli Mari oma vanusele vaatamata väsimatu laulja, esinemistele järgnenud tantsupidudel esimene tantsukeerutaja. Temalt salvestati 1936. a. Riigi Ringhäälingus 5 regivärsilist laulu: mängulaule ja vanapärases esitusstiilis kiigelaule koos Liisu Tambiga. Mari Kilu ja Liisu Tamp esinesid ka August Pulsti poolt 1920.–1930. aastatel korraldatud rahvamuusikat tutvustavatel ringreisidel.