Helisalvestusi Eesti Rahvaluule Arhiivist 3

Hanemäng

Mari Kilu Jõelähtme (1936)

Mängijad seisavad alguses vastastikku kahes viirus, mõni samm teineteisest eemal. Laulu esimese värsi ajal liiguvad viirud teineteise vastu, järgmise värsi kestel eemalduvad endisele kohale. Nii kordub see kuni laulu lõpuni. Lõpuks moodustavad mängijad ühise sõõri ning hakkavad ringtantsu tantsima. Liikumine toimub valsisammudega ning kehakallutustega vahelduvalt vasakule ja paremale.

“Hanemängu” on mängitud ka sarnaselt “Väravamängule” (kaks mängijat moodustavad värava, teised käivad reas värava alt läbi, viimane võetakse kinni) või ringmänguna (“hani” on ringi keskel, laulu lõpul valib endale ringist asemiku).

Kust sa tulid, kust sa tulid,
ani, ani valge?
Mererannast, mererannast,
joutse, joutse hülbe*.
Mis sa sealla tegemassa,
hani, ani valge?
Anipoegi pesemassa,
joutse, joutse hülbe.
Kas sa pesid minu pojad,
ani, ani valge?
Seallap olid isegi,

* joutse ülbe – luik uhke

ERA, Pl. 28 A3 < Jõelähtme khk., Viimsi v., Randvere k. – H. Tampere, A. Pulst Riigi Ringhäälingus 1936. a. < Mari Kilu, 84-a.
[LP VII 9; CD3-9].