Helisalvestusi Eesti Rahvaluule Arhiivist 3

Kristjan Kiviloo

Kristjan Kiviloo e. Pime Jaan 1962. a. Foto: H. Kokamägi. ERA, Foto 6251.

Harjumaal püsis vanem laulupärimus kõige kauem järjepidevas traditsioonis rannikukihelkondades. Kristjan Kiviloo (end. Manitski; Pime Jaan, 1893–1967) sündis ja elas Viinistu külas, Jumindast ida poole jääval Pärispea poolsaarel, mis samuti asub Kuusalu kihelkonnas. Pärast II maailmasõda kolis ta naaberkülla Turbuneemele. Seal salvestasidki folkloristid oma 1962. a. kogumisretkel Kristjan Kiviloolt kaks regilaulu ning eesti- ja soomekeelseid lõppriimilisi laule. Kristjan oli pärit tuntud laulikute Manitskite suguvõsast. Kaasasündinud halva nägemise tõttu ei saanud ta teha väliseid töid, ent laulmiseks oli seda enam aega ja lauluhääl oli tal suurepärane – noorena olevat Kristjani laulmine kostunud Viinistult üle mere Mohni saarele.

Laulud: