Helisalvestusi Eesti Rahvaluule Arhiivist 3

Aleksander Maaker

Aleksander Maaker torupilliga heliplaadistamisel Tallinnas 1936.–1938. a. Foto: P. Parikas. ERA, Foto 836.

Aleksander Maaker (Anupõllu Aleks, 1890–1968) kuulub Hiiumaalt Emmaste kihelkonnast Muda külast pärit Maakerite suguvõsasse: tema isa oli hea torupillimängija Priidu Maaker ja onu kogu Eestis kuulsaks saanud Juhan Maaker – Torupilli Juss. Meremees ja hiljem põllumees Aleksander Maaker mängis mitmeid pille: parmupilli, kannelt, hiiu kannelt ja lõõtspilli, 30-aastaselt oli ta ära õppinud torupillimängu. Kahjuks oli Riigi Ringhäälingus salvestamise ajal 1938. a. tema torupilli tuulekott katki ja nii on Torupilli Jussi lugu mängitud sõrmilisel. Hiljem, kolhoosis, oli Aleks aidamees, tuletõrjesalga pealik ja pidas muidki ameteid. Veel 70-aastaselt mängis ta torupilli sünnipäevadel ja muudel pidudel.