Helisalvestusi Eesti Rahvaluule Arhiivist 3

Hindrek Tamm

Hindrek Tamm heliplaadistamisel Tallinnas 1937.–1938. a. Foto: P. Parikas. ERA, Foto 785.

Harjumaal püsis vanem laulupärimus kõige kauem järjepidevas traditsioonis rannikukihelkondades. Hindrek Tamm (1877–1946) elas Jõelähtme kihelkonnas Nehatu vallas Iru külas. Lisaks põllumehetööle oli ta postivedaja, pikka aega ka kohaliku vallavolikogu liige. 12-aastaselt oli Hindrek hakanud laulutekste selleks varutud vihikusse kirja panema – regilaule oli ta kogunud näiteks ümberkaudsete valdade meestelt, kui nood Tallinna-teel kõrtsis peatusid. Hindrekult salvestati 1937. a. Riigi Ringhäälingus 11 regilaulu, kogunud oli ta neid 36, uuemas stiilis lõppriimilisi laule aga sadu. Paarkümmend lõppriimilist laulu oli Hindrek ka ise loonud. Hindrek Tamm esines ka August Pulsti poolt 1920.–1930. aastatel korraldatud rahvamuusikat tutvustavatel ringreisidel.