Trees and shrubs

Trees and animals were talking

All trees were bowing and talking. Animals were also talking. God forbade it, or humans will get smart. However, they still talk twice a year but nobody knows the hour (New Year’s Eve and Saint John’s Day Eve). Trees will not talk because then they could not be chopped and would beg not to be chopped.

Puud ja loomad kõnelesid

Puud kõik kummardasid ja kõnelesid. Loomad ka kõnelesid. Jumal keelas ära, et muidu saavad inimesed targaks. Kaks korda aastas nad siiski kõnelevad, ainult et seda tundi ei tea (uusaastal ja jaanipäeval). Puud ei hakka sellepärast rääkima, et siis ei saaks enam raiuda, sest nad hakkaks paluma, et ärge mind raiuge.

Irina Lepistik, 60 a. Setomaa, Vilo v ja k. Koguja Nikolai Ress 1937. ERA II 163, 268 (51). Pildil Andres Tamm. Urvaste khk, Vana-Antsla. Foto: Armas Otto Väisänen 1912. ERA, Foto 915. 268 (51). Eesti tõlge: Taive Särg, inglise: Maarja Villandi-Reiljan.