Snakes

Ussi tappa ei tohi
Dont kill a snake

The snake was not to be killed if it was just called out of the bush.

Ussi tappa ei tohi

Ussi tappa ei tohtinud, kui ta muidu poesast välja kutsuti.

Maarja Süvadi, 86 a. Viru-Nigula khk, Kalvi v, Männiku k. Koguja Rudolf Põldme 1930. ERA II 28, 299 (50). Inglise tõlge: Taive Särg.

A poisonous snake sings

A poisonous snake1 sings like a grasshopper. I have heard it myself. He stands up at a tree when singing but his voice is more plain than that of a grasshopper.

1 Viper, lit. ‘needle snake’ here.

Nõeluss laulab

Nõeluss laulab nagu rohutirts, seda ma olen ise kuulnud. Uss on püsti puu naeal, kui laulab, aga tal on lamedam ääl kui rohutirtsul.

Mari Riimann, snd 1873. Kullamaa khk, Piirsalu v, Kabeli k < Vigala khk. Koguja Enda Ennist 1938. ERA II 189, 517 (145). Inglise tõlge: Maarja Villandi-Reiljan.

No need to be afraid of snakes

After the Nativity of Mary2 it was said that now you can go to the forest because the snakes have gathered and have started going into the sod. So, there is no need to be afraid of snakes in the forest.

2 In Estonian lit. ’Feast of Mary of the Snakes’ Sept 8.

Ussimaarjapäeva järel pole ussi enam karta

Ussimaarjapäeva järel öeldi, et nüüd võib metsa minna, et nüüd on ussid löönud punti ja minema mätta sisse, siis ei ole metsas enam ussi karta.

Salme Lellep, 73 a. Põltsamaa, Umbusi k. Koguja Erna Tampere 1981. RKM II 358, 155/6 (23). Inglise tõlge: Maarja Villandi-Reiljan.