Homestead and fertility spirits

The door opens on its own

Uks avaneb ise

Kui uks ise lahti läks, siis tuli vaim sisse.

Põltsamaa. E50373 (38). Inglise tõlge: Ave Goršič.

In each house there are two spirits

In each house there are two spirits. One is good and the other is bad. They argue and they both want to have the house. The one who dominates the human’s mind, shall have the house.

Igas majas on kaks vaimu

Igas majas on kaks vaimu. Üks on hea, teine paha vaim. Nad vaidlevad isekeskis, tahavad mõlemad maja omale saada: kumba poole inimese mõte pöörab, sellele vaimule jääb maja.

Kai Silberg. Harju-Jaani khk, Peningi v, Kadakaotsa k < Perila k. Koguja Rudolf Põldmäe 1929. ERA II 18, 577 (1). Inglise tõlge: Maarja Villandi-Reiljan.

Bless the house spirit

The school teacher said: “If you go into the house, say hello even when there are no people inside because then you bless the house spirit and he shall bless you.”

Õnnista majavaimu

Koolmeister ütles: kui sa majasse lähed, ütle ikka tere, kuigi seal inimesi ei ole, siis sa õnnistad majavaimu ja tema õnnistab sind.

Leena Bergmann. Jõelähtme khk < Ambla khk. Koguja Rudolf Põldmäe 1929. ERA II 18, 213 (6). Inglise tõlge: Maarja Villandi-Reiljan.
Genre