Keitän õzrassa olutta

(Kukk kutsumata)

nõssi sõa sõrmissõ
i kanza kantasoonissõ,
Elä suutu, kukko parkõ,
kõlmõd konna tšültšiluita,

Laulus pilgatakse kukke, keda lindude pulma ei kutsutud. Kukk vihastab selle peale ja näitab oma võimu, aga teda pilgatakse ikka edasi. Kutsumata jäetud suure linnu motiivi taustaks võib olla suurte ja võimsate, vanade uskumuste järgi müütiliste olendite pilkamine, mida leidub ka mõnes muus regilaulus. Eesti lauludes jäetakse lindude pulma või varrudele sageli kutsumata kull.

Viisiks on hästi tuntud tantsulauluviis ja Oudekki Figurova on kirjeldanud esitust ringtantsuna: Karavanaz naizõd mennä, mennä ümperikkua i tantsita. Tšäsi puuska panna, i pollõ raputõta. (‘Naised lähevad rongis, minnakse ringis ja tantsitakse. Käsi pannakse puusa ja põlle raputatakse’; vt ka “Tehkää üksi ümbärikko”).

T Oudekki Figurova, Rajo (Ariste 1986: 37, 71).

M Oudekki Figurova (Eino Kiuru 1968, Vaina Mälk 1969, Ada Ambus 1970, Rüütel 1977: 237–238); Tatjana Jegorov, Ropsu, ja koor (Lauri ja Aili Laiho-Simonsuuri 1937, ERA, Pl 113 B1).

Oudekki Figurova söödab varesele saia. Tema varesed on nii hellitatud, et leiba nad ei söö. Foto: I. Tõnurist, 1966. (VE X 215 (19d)).