Söögilaud, söömine

Kui 13 inimest uueaasta õhtal ühes lauas istuvad … Kui uue aasta viljakasu teada soovitakse … Vanast vaatati uueaasta õhtu pärast söömist laua alla ... Näärilauba üöse kahe jäuks üksikuses tuas laud katta ... Ka pannakse jõulu- ja näärilaupääva ööseks ... Kui uuelaastal söömise juures kellelgi murdus lusikas … Kui vana-aasta õdangu ärä süvväs … Vana-aasta viimsel õhtul pandakse noad ... Neari laupõhta jätedaks rend koristamata … Nuga ei tohi seliti panna … Ka pühakiri ei tohi sellel öösel renni päält puududa ... Vana-aasta õhta pannakse laud toitu täis … Kombeks oli ja on veelgi … Toit oli ka nääribe ööse laua peal … Vana-aasta ööl söödeti vaimusid … Vana-aasta õhtu peab toit laual olema … Laud jäeti koristamata. Öösel pidid tulema inglid sööma Samuti ei tohi vana-aasta öösel toitu … Vana-aasta õhtul pidi söök öö läbi laual olema … Minu vanaema jutustas mulle … Viimäsel vana-aasta õhtal pidivad kõik rahvas kukelauluni … Pikk laud oli toodu tarre keskele … Vana-aasta õhta sõi põllumees 7 korda ... Uueaasta ööse 7 korda sõi peremees … Ka peab uueaasta ööse künnimees 9 korda sööma … Uueaasta ööl seisab söök kogu öö läbi laual ... Söödi ühikse kerda öösel ... Karjased pidid sööma ühessa korda … Neariloupe öösse vöi öhtu pärast sööma … Näerilaupa öösel sööb peremes … Kui uueaasta öösse 7 korda süüakse … Vana-aasta öö pidi üheksa korda sööma ... Öösel söödi 12 korda … Üldiselt oli pruugiks vana-aasta õhtul 12 korda süüa ...
TOITLUS
Söögilaud, söömine