MAAGILISED TOIMINGUD, NÕIDUS

Kui vanalaastal saad veel enne uue tulekut ... Korstnapühkija luuast võetud raagu pisteti vanasti räästasse … Nääriõhtul pannakse hobuseraud seinale … Tehti „õnnepaela“. Sebiti ümber käe … Vana-aasta õhtul peab viima oma vanad jalanõud … Kui uueaasta hommikul püssiga surnuaeda peab mindama … Kolga vana Mihkel keis Riigu saunes iga nääripee öösse … Mõnes kohas pannud noored neiud seebivahtu omale ... Kui murti raske haige kohal vana-aasta õhtul nõelu katki … Kui kellegile nõiale on ta nõidus tagasi saadetud … Kui keegi inimene uueaasta öösi ihualasti kesköö aeg läheb … Kui naasõl miis väega joodik um … Vana-aestaga üüse aja kats hamõnt sälgä … Sõrves olla üks naine surnd titevoodisse … Kui tahetakse mõnest kurjast inimesest lahti saada … Kui sooviti teistepere tütarlastele halba … Kes soovib, et vihamehel hobune otsa saab … Siin sii Kanaküla Laane peremiis … Minu lapsepõlve naabriperemees Venduse Viidas ütles … Kui uueaasta öösse kolm kord ümmer maja käid … Sellel pääval pidavad saarlased veel väga palju … Vana-aasta õhtul segatakse raha … Vana-aasta kell 12.00 öösel tuli raha lugeda ... Uueaasta öösi peale kella 12 … Kuda raha ei lõpe … Suuri kalasoomuseid korjati ja kuivatati ... Kui tahad raha saada … Ku rikkas tahat saia … Kui lähed uueaasta öösi välja … Kui vahtsõ aasta edimäist kõrda raha saias … Kus raha maa sees on … Vanarahva jutu järele … Võta uue aasta õhtal üks must kass … Ja nüid see oli vana-aasta öösi … Kui uuelaastal seal talus … Kui peigmies maha jätab … Uueaasta öösel tüdrukud võtnud peigmeeste pildid ... Paberist lõigati süda ja kirjutati poisi nimi peale …