MASKEERIMINE JA ROLLIMÄNG

Uueaasta ööl, kui kell kaksteist läbi … Poesid käivad uieaasta omigu külapidi … Jõulu aegas ei käinud loomad … Anel oli valge pahempidi kasukas seljas … Uue aasta hanest ja selle kommetest … Näärihaned käisid talust tallu vana-aasta õhtul … Meie pool ja Karusel käidi näärikureks … Nääripäeval käisid sokk … Kõige ees on sokud … Näärisoku kõrval esineb ka näärikaru … Lihula pool on moodis teha näärikaru … Nääripäeval tehti näärinakku … Näärioinas on sama mis näärikaru … Uuel aastal tehti näärisikku … Look jalgade vahelt läbi … Mineval aastalgi olid näärisokud … Uieaasta sokud käivad perest peresse … Käisid küll näärisokud … Praegu ma õpin Tallinnas … Pukk käib taltsutaja ja teistega ringi … Jaan! Jaan! Sass! Sass! Lambad laudast lahti! … Näärisokk oli, kasukas kaelust pidi ümmer … Me ema rääkis juba, kuidas sokud käind … Olen ise ka näärisokku teinud … Uieaasta ööse sai näärisokku joostud … Teised olid ikka harilikus riides … Näärisokkudele anti karja- ja õnnesoovide eest … Näärisokkudel olid naljad … Näärisokk käis ja puksis lapsi … Noored inimesed läksid kokku ja tegid soku ning karu … Tegiva näärisokku. Mehed pandsiva lina üle … Näärisokud käisid kauda küla sokutamas … Nääripäe sai näärisokk tehtud … Näärisokk käib küll … Olid tembud tehtud … Näärisokk. Kui me Lahekülas elasime … Siin veel ülemineval aastal tehti näärikits … Küsisid soku käest … Nääriõhtu käisid sikud … Siin käivad näärisokud … Vahel käis mitu liiki sokkusi … Sokud käinud uusaasta öösel … Nääripäeva hoomiku, kui kell kaksteistkümmend oli … Näärisokku tegid, kui Saaremaa inimesed olid siin metsas … Tants kestis päev läbi … Saarlastel on vanaks kombeks käia uue aasta hommikul … Nääripäeval käis sokk … Kell 12 tulid nääripoisid … Mõni mees jälle ehitud õlgedega ära … Nääripoisid uueaasta keskööst hakkavad käima … Seuke nuut on õlest välja tehtud … Vana-aasta õhtul käisid noored poisid seinte pealt … Need olid omaküla mehed … Kui kell 12 saab, siis ilmuvad kolm meest … Uieaastapoisid käisid. Kellu kaksteist hakkasid käima … Nääripoisid käisid ja käivad praegast ka … Väikesed poisid läksid nääripoisteks … Nääripoisid käisid ka … Intsi poisid tulid mõisa, nee tegid näärisokku … Et mitte mõni naisterahvas esimine võõras ei oleks … Nääripoisid käivad veel harva … Nääriajal käisid sokud … Nääripäe omiku vara käisid nääripoisid õnne soovimas … Nääribe laupa õhtu tuli kedagid ukse taha … Uueaastapoistele pakuti õlut … Uueaasta päeval käivad nääripoisid perest peresse … Nääripoiste jäuks kojuti änamasti ikka varvastega sokid Nüüd veel 1889. aastal on Valjala kihelkondas … Viimasel ajal ei olla seal Muhumaal enam …