Home > Kirjandus

Väljaande aluseks on trükised:

ERk I = Eesti rahvakalender, 1. Eesti NSV Teaduste Akadeemia, Fr. R. Kreutzwaldi nimeline Kirjandusmuuseum. Koostanud Selma Lätt. Tallinn: Eesti Raamat, 1970.
ERk IIEesti rahvakalender, 2. Eesti NSV Teaduste Akadeemia, Fr. R. Kreutzwaldi nimeline Kirjandusmuuseum. Koostanud Mall Hiiemäe. Tallinn: Eesti Raamat, 1981.
ERk III = Eesti rahvakalender, 3. Eesti NSV Teaduste Akadeemia, Fr. R. Kreutzvaldi nimeline Kirjandusmuuseum. Koostanud Mall Hiiemäe. Tallinn: Eesti Raamat, 1984.
ERk IVEesti rahvakalender, 4. Eesti NSV Teaduste Akadeemia, Fr. R. Kreutzwaldi nim. Kirjandusmuuseum. Koostanud Mall Hiiemäe. Tallinn: Eesti Raamat, 1985.
ERk VEesti rahvakalender, 5. Eesti Teaduste Akadeemia, Fr. R. Kreutzwaldi nim. Kirjandusmuuseum. Koostanud M. Hiiemäe. Tallinn: Eesti Raamat, 1991.
ERk VIEesti rahvakalender, 6. Eesti Teaduste Akadeemia, Fr. R. Kreutzwaldi nim. Kirjandusmuuseum. Koostanud Mall Hiiemäe. Tallinn: Eesti Raamat, 1994.
ERk VIIEesti rahvakalender, 7. Eesti Teaduste Akadeemia, Fr. R. Kreutzwaldi nim. Kirjandusmuuseum. Koostanud Mall Hiiemäe. Tallinn: Eesti Raamat, 1995.
ERk VIIIEesti rahvakalender, 8. Eesti Teaduste Akadeemia, Fr. R. Kreutzwaldi nim. Kirjandusmuuseum. Koostanud Mall Hiiemäe. Tallinn: Eesti Raamat, 1999.

Väljaandes viidatud kirjandus:

Aarne = Aarne, A. Estnische Märchen- und Sagenvarianten. – FFC 25. Hamina, 1918.

Adler I = Adler, E. Vadjalaste endisajast I. Idavadja murdetekste. Eesti NSV Teaduste Akadeemia Keele ja Kirjanduse Instituut. Tallinn, 1968.

Aktsorin = Акцорин, В. А. Традиционный народный театр финно-угров. – Проблeмы изучения финно-угорского фольклора. Саранск, 1972, lk. 155–164.

Amelung, Der altestnische = Amelung, A. Der altestnische Kalender. – Sitzungsberichte der Gelehrten Estnischen Gesellschaft zu Dorpat, 1882, lk. 154–171.

Amelung, Geschichte = Amelung, F. Geschichte der Revaler Schwarzenhäupter von ihren Ursprung an bis auf die Gegenwart. Lieferung 1. Die erste Blüthezeit von 1399 bis 1557. Nach urkundemäßigen Quellen des Revaler Schwarzenhäupter-Archivs bearbeitet von F. Amelung. Reval, 1885.

Anderson = Laakmann, H., Anderson, W. Ein neues Dokument über den estnischen Metsik-Kultus aus dem jahre 1680. (Acta et Commentationes Universitatis Tartuensis (Dorpatensis) B XXXII.) Tartu, 1934.

Andrejev = Андреев, Н. П. Указатель сказочных сюжетов по системе Аарне. Ленинград, 1929.

Ariste, E., Die estnischen Liigulieder = Ariste, E. Die estnischen Liigulieder. (Sitzungsberichte der Gelehrten Estnischen Gesellschaft, 1931). Tartu, 1932, lk. 19–48.

Ariste, Cozzo = Ariste, P. Cozzo. – Keel ja kirjandus, 1960, nr. 8, lk. 479–481.

Ariste, Eesti-rootsi = Ariste, P. Eesti-rootsi laensõnad eesti keeles. (Acta et Commentationes Universitatis Tartuensis (Dorpatensis) B XXIX, 3.) Tartu, 1933.

Ariste, Etümoloogiad = Ariste, P. Etümoloogiad. – Eesti keel, 1938, nr. 3/5, lk. 92–97.

Ariste, Isuri keelenäiteid = Ariste, P. Isuri keelenäiteid. – Keele ja Kirjanduse Instituudi uurimused V. Tallinn, 1960, lk. 7–68.

Ariste, Kahi = Ariste, P. Kahi. – Kirjoituksia isänmaallisista aiheista. (SKS. Viides jakso. 16:s osa). Helsinki, 1933, lk. 46–55.

Ariste, Setu jõulumängudest = Ariste, P. Setu jõulumängudest. – Album M. J. Eiseni 70. sünnipäevaks. Tartu, 1927, lk. 121–133.

Ariste, Vadjalane = Ariste, P. Vadjalane kätkist kalmuni. (Emakeele Seltsi toimetised, nr. 10). Tallinn: Eesti NSV Teaduste Akadeemia, 1974.

Ariste, Vadja rahvakalender = Ariste, P. Vadja rahvakalender. (Emakeele Seltsi toimetised, nr. 8). Tallinn: Eesti NSV Teaduste Akadeemia, 1969.

AT = Thompson, S. The Types of the Folktale. A Classification and Bibliography. Antti Aarne’s Verzeichnis der Märchentypen (FFC 3). Translated and Enlarged by Stith Thompson. – FFC 184. Helsinki, 1961.

Bálint = Bálint, S. Szent György kultuszának maradványai a hazai néphagyományban. – Ethnographia a Magyar Néprajzi Tarsaság Folyóirata, 2–3. szám. Budapest, 1974, lk. 212–230.

Beitl = Beitl, R. Wörterbuch der deutschen Volkskunde. Begründet von Oswald A. Erich und Richard Beitl. 2. Auflage. Stuttgart, 1955.

Berman = Бермань, И. Календарь по народнымь преданиямь, въ Воложинскомъ приходе Виленской губернiи, Ошянского уъезда, 1867.

Bertram = Bertram. Wagien. Baltische Studien und Erinnerungen von Dr. Bertram. Dorpat, 1868.

Boecler-Kreutzwald = Boecler, J. W., Kreutzwald, Fr. R. Der Ehsten abergläubische Gebräuche, Weisen und Gewohnheiten von J. W. Boecler. Mit auf die Gegenwart bezüglichen Anmerkungen beleuchtet von Fr. R. Kreutzwald. St. Petersburg, 1854.

Bregenhøj-Vento = Bregenhøj, C., Vento, U. Nuutti, suomalainen karnevali – a finnish carnival. Tampere, 1975.

Buch = Buch, M. Die Wotjäken. Eine ethnologische Studie. Helsingfors, 1882.

Dal = Пословицы русского народа. Cборник В. Даля. Москва, 1957.

Eensalu = Eensalu, E. Näärikroonid. Tallinn, 1992.

Eesti-ma rahva Kalender 1838 [Gressel] = Eesti-ma rahva Kalender ehk Täht-ramat 1838 aasta peale, pärast meie Issanda Jesusse Kristusse sündimist. Tallinnas trükkitud Gresseli kirjadega. Tallinn, 1837.

Eesti NSV atlas. Moskva, 1979.

Eisen, EM I = Eisen, M. J. Eesti mütoloogia. Tallinn, 1919.

Eisen, EM II = Eisen, M. J. Eesti uuem mütoloogia. Tallinn, 1920.

Eisen, EM III = Eisen, M. J. Esivanemate ohverdamised. Eesti mütoloogia III. (Eesti Kirjanduse Seltsi toimetused, nr. 19). Tallinn, 1922.

Eisen, EM IV = Eisen, M. J. Eesti vana usk. Eesti mütoloogia IV. (Eesti Kirjanduse Seltsi toimetused, nr. 21). Tartu, 1927.

Eisen, Jaani raamat = Eisen, M. J. Jaani raamat. Arutused Jaaniöö ja Jaanipäeva kohta ja 25 Jaani juttu. Tallinn, 1898.

Eisen, Jõuluõled = Eisen, M. J. Jõuluõled. – Eesti Rahva Muuseumi aastaraamat VI. 1930. Tartu, 1931, lk. 67–80.

Eisen, Kevadised pühad = Eisen, M. J. Kevadised pühad. Mit einem Referat: Frühlingsfeste. Tartu, 1932.

Eisen, Meie jõulud = Eisen, M. J. Meie jõulud. Tallinn, 1931.

Eisen, Vändra Tõnn = Eisen, M. J. Vändra Tõnn 1932. a. teadete valgustusel. – Usuteadusline ajakiri, lisavihk nr. 4. Tartu, 1933.

Enäjärvi-Haavio, Kinderspiele = Enäjärvi-Haavio, E. Über nordische Kinderspiele. – Studia Fennica II. Helsinki, 1936, lk. 99–127.

Enäjärvi-Haavio, Nukke = Enäjärvi-Haavio, E. Nukke. – Kalevalaseuran Vuosikirja 8. Porvoo, 1928, lk. 232–280.

Enäjärvi-Haavio, Passin lyöminen = Enäjärvi-Haavio, E. „Passin lyöminen“. Eräs vanha joululeikki. – Kalevalaseuran Vuosikirja 13. Helsinki, 1933.

Engels, Ludwig Feuerbach = Engels, Fr. Ludwig Feuerbach ja klassikalise saksa filosoofia lõpp. – Valitud teosed. III köide. Friedrich Engels ja Karl Marx. Tallinn, 1960, lk. 294–331.

ERlA I–IV = Eesti rahvalaulud. Antoloogia I–IV. Toimetanud Ü. Tedre. Eesti NSV Teaduste Akadeemia Keele ja Kirjanduse Instituut. Tallinn, 1969–1974.

EV = Eesti vanasõnad. I–V. (Monumenta Estoniae Antiquae III. Proverbia Estonica I–V). Koostanud A. Hussar, A. Krikmann, E. Normann, V. Pino, I. Sarv, R. Saukas. Toimetanud A. Krikmann ja I. Sarv. Eesti NSV Teaduste Akadeemia Keele ja Kirjanduse Instituut, Eesti NSV Teaduste Akadeemia Fr. R. Kreutzwaldi nim. Kirjandusmuuseum. Tallinn, 1980–1988.

Fehrle = Fehrle, E. Feste und Volksbräuche im Jahreslauf europäischer Völker. Kassel, 1955.

FFC = Folklore Fellows Communications (Helsinki 1907– ).

Filimonova = Филимонoва, Т. Д. Немцы. Календарные обычи и обряды в странах зарубежной Европы. XIX – начало ХХ в. Зимние праздники. Академия наук СССР, Институт Этнографии им. Н. Н. Миклухо-Маклая. Москва, 1973, lk. 139–161.

Forselius = Forselius, J. Eestlaste ebausukombed, viisid ja harjumised. Tartu [1915].

Frazer III = Фрэзер, Д. Золотая ветвь, вып. 3. Умирающие и воскресающие духи растительности. Москва, 1928.

Fritzsch = Fritzsch, K. E. Der Weihnachtsbaum in Sachtsen. Name, Gestalt und Entwicklung. –Beiträge zur Sprachlichen Volksüberlieferung. Deutsche Akademie der Wissenschaften zu Berlin. Veroffentlichungen der Kommission für Volkskunde. Band 2. Berlin, 1953, lk. 250–291.

Gennep = Gennep, A. van. The rites of Passage. London, 1960.

Gurskij = Гурский, А. И. Зимняя поэзия белорусов. По записям ХIХ–ХХ вв. Минск, 1980.

Göseken, Desiderien = Göseken, H. Verzeichniss der Desiderien, Mängel und Beschwerden, die sich bei der Kirche zu St. Michaelis in der Wihk befinden. Denkschriften der russischen geographischen Gesellschaft zu St. Peterburg. I Bd. Weimar, 1849, lk. 462–464.

Göseken, Manuductio = Göseken, H. Manoductio ad Linguam Oesthonicam. Anführung Zur Öhstnischen Sprache. Reval, 1660.

Haavio = Haavio, M. Heilige Haine in Ingermanland. – FFC 189. Helsinki, 1963.

Hagu = Хагу, П. Обряд первого весеннего выгона скота в Сету. – Folkloor ja poeetika. Tartu Riiklik Ülikool. Tartu, 1976, lk. 3–24.

Harva, Antero Vipunen = Harva, U. Antero Vipunen. – Kalevalaseuran Vuosikirja 17. Porvoo, 1937, lk. 15–26.

Harva, Mordvalaisten = Harva, U. Mordvalaisten muinasusko. (Suomen suvun uskonnot VI). Porvoo-Helsinki, 1942.

Harva, Suomalaisten ajanlasku = Harva, U. Suomalaisten ja sukukansojemme ajanlasku. – Kalevaseuran Vuosikirja 18. Helsinki, 1938, lk. 189–206.

Harva, Suomalaisten muinasusko = Harva, U. Suomalaisten muinasusko. Porvoo, 1948.

Hautala = Hautala, J. Vanhat merkkipäivät. (SKS Toimituksia 229. osa). Helsinki, 1948.

HDA I–X = Hoffmann-Krayer, E.; Bächtold-Stäubli, H. Handwörterbuch des deutschen Aberglaubens. Handwörterbücher zur deutschen Volkskunde. Herausgegeben vom Verband deutscher Vereine für Volkskunde. Abteilung I. Aberglaube. Berlin und Leipzig, 1927–1942.

Helle = [Helle, Anton Thor]. Kurtzgefasste Anweisung zur Ehstnischen Sprache, in welcher mitgetheilet werden: I. Eine Grammatica, II. Ein Vocabularium, III. Proverbia, IV. Aenigmata, V. Colloquia. Zur Anleitung Mit Fleiss zusammen getragen und nebst einem erwecklichen Sendschreiben J. J. Rambachs, an den Editorem, mit einer Vorrede herausgegeben von Eberhard Gutsleff. Halle, 1732.

Hermann = Hermann, U. Kuusalu Lauritsakivi ja silmallikas. – Eesti Loodus, 1973, nr. 6, lk. 347.

Hiiemäe, Aastajaotustähistest = Hiiemäe, M. Aastajaotustähistest eestlaste rahvakalendris. – Keel ja Kirjandus, 1986, nr. 1, lk. 90–96.

Hiiemäe, Ida-Virumaa = Hiiemäe, M. Ida-Virumaa rahvakalendri erijoontest. – Ida-Virumaa rahvakultuurist. Virumaa Fond, Eesti Teaduste Akadeemia Keele ja Kirjanduse Instituudi folkloristikaosakond. Tallinn, 1992, lk. 67–81.

Hiiemäe, Külviaegadest = Hiiemäe, M. Eestlaste külviaegadest. – Jakob Hurda 150. sünniaastapäevaks. Paar sammukest eesti kirjanduse uurimise teed. Uurimusi XII. Eesti NSV Teaduste Akadeemia Fr. R. Kreutzwaldi nim. Kirjandusmuuseum. Tallinn, 1989, lk. 158–176.

Hiiemäe, Määgimaskäimine = Hiiemäe, M. Määgimaskäimine ja ketrajasandi laul eesti kadripäeva kombestikus. – Eesti Rahva Muuseumi XXXIV teaduskonverentsi teesid. Tartu, 14.–15. aprill, 1992, lk. 20–21.

Hiiemäe, Rahvakalendri talvepühad = Hiiemäe, M. Rahvakalendri talvepühad. – Looming, 1987, nr. 12, lk. 1676–1681.

Hiiemäe, Vähetuntut = Hiiemäe, M. Vähetuntut veebruarikuu rahvakalendris. – Keel ja Kirjandus, 1989, nr. 2, lk. 94–96.

Holmberg, Religion der Tscheremissisen = Holmberg, U. Die Religion der Tscheremissen. – FFC 61. Porvoo, 1926.

Holmberg, Tsheremissien uskonto = Holmberg, U. Tsheremissien uskonto. – Suomensuvun uskonnot V. Porvoo, 1914.

Holmberg, Virpominen = Holmberg, U. Virpominen. – Kalevalaseuran Vuosikirja 5. Porvoo, 1925, lk. 218–237.

Holzmayer = Holzmayer, J. B. Osiliana. Erinnerungen aus dem heidnischen Göttercultus und alte Gebräuche verschiedener Art, gesammelt unter den Insel-Esten. – Verhandlungen der Gelehrten Estnischen Gesellschaft 7:2. Dorpat, 1872.

Honko, Geisterglaube = Honko, L. Geisterglaube in Ingermanland 1. – FFC 185. Helsinki, 1962.

Honko, Vanhasta vuodesta = Honko, L. Vanhasta vuodesta uuteen. – Juhlakirja. Suomalaiset merkkipäivät. – Kalevalaseuran Vuosikirja 59. Helsinki, 1979, lk. 72–82.

Hupel, E Sprl. = Hupel, A. W. Ehstnische Sprachlehre für die beiden Hauptdialekte den revalschen und dorpatschen, nebst einem vollständigen ehstnischen Wörterbuche. Herausgegeben von August Wilhelm Hupel. Zweite durchganging verbesserte und vermehrte Auflage. Mitau, 1818.

Hupel, Kurlands = Hupel, A. W. Kurlands alter Adel und dessen Landgüter, oder kurländische Adelsmatrikel und Landrolle. (Der nordischen Miscellaneen. Drittes Stück). Riga, 1781.

Hupel, TN I–III = Hupel, A. W. Topographische Nachrichten von Lief- und Ehstland. I–III Bd. Riga, 1774–1782.

Hurt, SL II = Hurt, J. Setukeste laulud. Pihkva-Eestlaste vanad rahvalaulud ühes Räpina ja Vastseliina lauludega. Helsingi, 1905.

Hurt, Vana Kannel II = Vana Kannel. Alte Harfe. Täieline kogu vanu Eesti rahvalaulusid välja annud dr. Jakob Hurt. Tõine kogu.( Eesti Kirjameeste Seltsi Toimetused 3). Tartu, 1886.

Ivanova = Иванова, Ю. В. Следы солярного культа. Календарные обычаи и обряды б странах зарубежной Европы. Исторические корни и развитие обычаев. Академия наук СССР. Институт Этнографии им. Н. Н. Миклухо-Маклая. Москва, 1983, lk. 105–115.

Janson = Janson, J. A. Die lettischen Maskenumzüge. Riga, 1933.

Jermoloff = Jermoloff, A. Der landvirtschaftliche Volkskalender. Leipzig, 1905.

Joalaid = Joalaid, M. Lõunavepsa kul’ikod. – Eesti NSV Teaduste Akadeemia toimetised. Ühiskonnateadused. 27. kd. 1978, nr. 2, lk. 158–170.

Johansons = Johansons, A. Tenis und das altlettische Schweinefest. Baltische Hefte. Jahrg. 7. Hannover-Döhren, 1961.

Jung, Eesti rahwa = Jung, J. Eesti rahwa wanast usust, kombedest ja juttudest. (Kodu-maalt, nr. 6). Tartu, 1879.

Jung, Muinasaja teadus I = Muinasaja teadus Eestlaste maalt. I Üleüldine muinasaja kirjeldus. Väljaannud J. Jung. Jurjew, 1899.

Jung, Muinasaja teadus II = Muinasaja teadus Eestlaste maalt. II. Kohalised muinasaja kirjeldused Liivimaalt, Pernu ja Viljandi maakonnast. Kogunud ja väljaannud J. Jung. Jurjew, 1898.

Jung, Muinasaja teadus III = Muinasaja teadus Eestlaste maalt III. Kohalised muinasaja kirjeldused Tallinnamaalt. Kogunud ja välja annud J. Jung. (Eesti Kirjanduse Seltsi toimetused. Neljas osa). Tallinn, 1910.

Kalamees = Kalamees, A. Eesti rahvamänge. Tallinn, 1973.

Kallas, Kraasna maarahvas = Kallas, O. Kraasna maarahvas. Helsinki, 1903.

Kallas, Lutsi maarahvas = Kallas, O. Lutsi maarahvas. Helsinki, 1894.

Kettunen, Matkamuistelmia = Kettunen, L. Matkamuistelmia Vepsän perukoilta. – Virittäjä, 1918, lk. 38–62; 95–104.

Kettunen, Vepsäläisten = Kettunen, L. Vepsäläisten jurgin-praznikassa. – Suomalainen Suomi. 3. Porvoo, 1918, lk. 88–94.

Konkka = Конкка, А. П. Карельское и восточнофинское карсикко в кругу религиозно-магичских представлений, свайзанных с деревом. – Этнокультурные протцессы в Карелии. Kарельский филиал АН СССР. Институт языка, литературы и истории. Петрозаводск, 1986, lk. 85–112.

Korepova = Корепова, К. Е. Традитционные календарные обряды в Поветлужье. – Фольклор народов РСФСР. Межначиональные связи и начиональное своеобразие. Вып. II. Уфа, 1975, lk. 161–168.

Korhonen = Korhonen, T. Juhannus. – Juhlakirja. Suomalaiset merkkipäivät. (Kalevalaseuran Vuosikirja 59). Helsinki, 1979, lk. 144–154.

Kreutzwald, Ueber den Charakter der Estnischen Mythologie = Kreutzwald, Fr. R. Ueber den Charakter der Estnischen Mythologie. – Verhandlungen der Gelehrten Estnischen Gesellschaft zu Dorpat. Zweiter Band. Drittes Heft. Dorpat, 1850, lk. 36–50.

Kreutzwald, Einiges über Aberglauben = Kreutzwald, Fr. R. Einiges über aberglauben. Sitten und Sagen den Esthen – Das inland, 1837, nr. 42, vg. 703–706.

Krohn = Krohn, K. Suomalaisten runojen uskonto. – Suomensuvun uskonnot I. (SKS Toimituksia 137. osa). Helsinki-Porvoo, 1915.

Kruusberg = Kruusberg, A. Esiisade enneajalooline õigus. Tartu, 1920.

Kurotškin = Курочкин, О. В. Новорични цвята украйнтцив. Традиций и сучаснисть. Киев, 1978.

Kurrik, Näärikroonid = Kurrik, H. Näärikroonid. – Eesti Rahva Muuseumi aastaraamat IV. Tartu, 1928, lk. 57–77.

Kurrik, Vorstid = Kurrik, H. Vorstid. – Eesti Rahva Muuseumi aastaraamat VIII. Tartu, 1934, lk. 112–154.

Kuusi in coop = Proverbia septentrionalia. 900 Balto-Finnic Proverbs Types with Russian, Baltic, German and Skandinavian Parallels by M. Kuusi in cooperation with M. Joalaid, E. Kokare, A. Krikmann, K. Laukkanen, P. Leino, V. Mälk, I. Sarv. – FFC 236. Helsinki, 1985.

KV = Kalevalaseuran vuosikirja.

Kõpp = Kõpp, J. Mõnda vanadest usukommetest Liivimaal Rootsi valitsuse ajal. – Sirvilauad. Eesti rahva Tähtraamat 1903 aasta jaoks. Jurjevis (Tartus), 1902, lk. 9–20.

Körber II = Körber, M. Oesel einst und jetzt. Herausgegeben auf verfügung des „Vereins zu Kunde Oesels“. II B. Die Kirchspiele Mustel, Kielkond, Anseküll, Jamma, Wolde und Pyha. Arensburg, 1899.

Laakmann = Eesti rahva Kasuline Kalender 1886 aasta tarwis. Tartu, 1885.

Landtman = Landtman, G. Folktro och trolldom. 2. Växtlighetsriter. Finlands svenska folkdiktning VII. Skrifter utgivna av Svenska Litteratursällskapet i Finland CLXXXIV. Helsingfors, 1925.

Laugaste = Laugaste, E. Eesti rahvaluuleteaduse ajalugu. Valitud tekste ja pilte. Tallinn, 1963.

Līdeks, Latviešu svetki = Līdeks, O. Latviešu svetki. (Latviešu Folkloras Krātuves Materiali. B. 8). Rīgā, 1940.

Līdeks, Latviešu svinamas = Līdeks, O. Latviešu svinamas dienas. Rīga, 1942.

Liungman = Liungman, W. Der Kampf zwischen Sommer und Winter. – FFC 130. Helsinki, 1941.

Loorits, Eesti rahvausundi maailmavaade = Loorits, O. Eesti rahvausundi maailmavaade. Stockholm, 1948.

Loorits, Eine altrussische = Loorits, O. Eine altrussische Tradition bei den Liven und Letten. – Commetationes Balticae IV/V, 5. Baltische Forschungsinstitut. Bonn, 1958. Separaat. (= Jahrbuch des Baltischen Forschungsinstituts, 1956/57, lk. 117–169.)

Loorits, Der heilige Kassian = Loorits, O. Der heilige Kassian und die Schaltjahrlegende. – FFC 149. Helsinki, 1954.

Loorits, Grundzüge I–III = Loorits, O. Grundzüge des estnischen Volksglaubens. (Skrifter utgivna av Kungl. Gustav Adolfs Akademien för Folklivsforskning, 18. I–III). Lund, 1949–1957.

Loorits, LK = Loorits, O. Das livische Kalendarium. – ARV, Tidskrift för Nordisk Folkminnesforskning (Ny serie av Folkminnen oeh Folktankar) 6, 1950. Uppsala, 1951, lk. 100–144.

Loorits, LRU II = Loorits, O. Liivi rahva usund II. Mit einem Referat: Der Volksglaube der Liven. Tartu, 1927.

Loorits, Vogelbetrug = Loorits, O. Über den sog. Vogelbetrug bei den Esten und Liven. – Suomalais-ugrilaisen Seuran Aikakauskirja (Journal de la Société Finno-Ougrienne) 56:3. Helsinki, 1952.

Loorits, Weiberfest = Loorits, O. Das sog. Weiberfest bei den Russen und Setukesen in Estland. (ERA Toimetused 14). Tartu, 1940.

Lukkarinen = Lukkarinen, J. Inkeriläisten praasnikoista. – Suomi. Kirjoituksia isänmaallisista aiheista. Toimittanut Suomalainen Kirjallisuuden Seura. Neljännes jakso, 11:s osa. Helsinki, 1912, lk. 35–91.

Lätt = Lätt, S. Tõnisepäeva traditsioonidest.– Paar sammukest eesti kirjanduse uurimise teed VII. Uurimusi ja materjale VII. Eesti NSV Teaduste Akadeemia Fr. R. Kreutzwaldi nim. Kirjandusmuuseum. Tartu, 1971, lk. 123–134.

Lönnqvist = Lönnqvist, B. Lucian päivä. – Juhlakirja. Suomalaiset merkkipäivät. (Kalevalaseuran Vuosikirja 59). Helsinki, 1979, lk. 192–195.

Makašina = Макашина, Т. С. Ильин день и Илья-пророк в народных предцтавлениях и фольклоре востоцных славян. – Обрайды и обрядовый фольклор. Академия наук СССР, Институт етнографии им. Н. Н. Миклухо-Маклая. Москва, 1892, lk. 83–101.

Mannhardt = Mannhardt, W. Roggenwolf und Roggenhund. Beitrag zur Germanischen Sittenkunde. 2. Aufl. Danzig, 1866.

Manninen I = Manninen, I. Die Sachkultur Estlands. I Band. (Õpetatud Eesti Seltsi Eritoimetused I). Tartu, 1931.

Manninen, Jõululeibadest = Manninen, I. Jõululeibadest ja näärikakkudest Eestis. – Album M. J. Eiseni 70. sünnipäevaks. Tartu, 1927, lk. 134–146.

Manninen, Toailustused = Manninen, I. Toailustused. – Eesti Rahva Muuseumi aastaraamat XIV, 1938. Tartu, 1939, lk. 90–97.

Mansikka I = Mansikka, V. J. Die Religion der Ostslaven. I. Quellen. – FFC 43. Helsinki, 1922.

Mansikka, Pyhä Miikkula = Mansikka, V. J. Pyhä Miikkula. – Kalevalaseuran Vuosikirja 20–21. Helsinki, 1940–41. Porvoo, 1941, lk. 176–197.

Mansikka, Martin- ja Tapaninvirsistä = Mansikka, V. J. Martin- ja Tapaninvirsistä. – Kalevalaseuran Vuosikirja 18, 1938, lk. 228–241.

Mirov = Mirov, R. Laulumängud Ida-Virumaal. – Ida-Virumaa rahvakultuurist. Tallinn, 1992, lk. 148–175.

Moora I, II = Moora, A. Eesti talurahva vanem toit. I osa. Tähtsamad toiduviljad, teraroad ja rüüped. Eesti NSV Teaduste Akadeemia Ajaloo Instituut. Tallinn, 1980; II osa. Joogid, leib ja leivakõrvane. Eesti NSV Teaduste Akadeemia Ajaloo Instituut. Tallinn, 1991.

Moora, Eestlaste muistsest = Moora, A. Eestlaste muistsest usundist. – Religiooni ja ateismi ajaloost Eestis. Tallinn, 1956, lk. 7–41.

Moora, Volkstümliche Zeitrechnung = Moora, H. und A. Volkstümliche Zeitrechnung, Arbeitszyklen, Gedenk- und Festtage des Jahres. – Abriss der estnischen Volkskunde. In Zusammenarbeit mit fachgenossen herausgegeben von H. Moora und A. Viires. Tallinn, 1964, lk. 236–249.

MtMatteuse evangeelium.

Mälk = Mälk, V. Eesti Kirjameeste Seltsi osa eesti folkloristika arengus. – Keele ja Kirjanduse Instituudi uurimused VII. Tallinn, 1963.

Neus = Neus, A. H. Ehstnische Volkslieder. Urschrift und Uebersetzung. I–III. Reval, 1850–1852.

Nissilä = Nissilä, V. Nikolauksen kultti ja nimistömme. – Virittäjä, 1956, lk. 228–247.

Oinas = Oinas, F. Mõista, mõista, mis see on. – Vargamäe tõde ja õigus. Esseid. [Stockholm],1984, lk. 162–173.

Pabst = Pabst, E. Der Maigraf und seine Feste. Seiner Excellenz dem Herrn Geheimrath und Ritter Karl Ernst von Baer, Mitglied der Kaiserlichen Akademie der Wissenschaften zu St. Petersburg bringt, als ihrem ehemaligen Zögling, zum fünfzigjährigen Doctorjubiläum am 29. August (10. September) 1864 ihre aufrichtige Verehrung dar die Ehstländische Ritter- und Domschule. Reval, 1864.

Palli = Palli, H. Mida kõnelevad isikunimed eestlaste usust XIII–XVI sajandil. – Religiooni ja ateismi ajaloost Eestis. Artiklite kogumik II. Tallinn, 1961, lk. 108–127.

Paulson = Paulson, I. Die Religionen der finnischen Völker. (Separaat väljaandest: Religionen der Menschheit. Band 3. Die Religionen Nordeurasiens und der amerikanischen Arktis). Stuttgart, 1962.

Pokrovskaja = Покровская, Л. В. Земледельческая обрядность. – Календарные обычаи и обряды б странах зарубежной Европы. Историцеские корни и развитие обычаев. Академия наук СССР, Институт етнографии им. Н. Н. Миклухо-Маклая. Москва, 1983, lk. 67–90.

Pozdejev = Поздеев, К. В. Удмуртские песни проводов осени и встреци зимы. – Congressus tertius Internationalis Fenno-Ugristarum. Tallinn, 17.–23. VIII, 1970. Teesid II, lk. 83.

Propp = Пропп, В. Я. Русские аграрные праздники. (Опыт историко-этнографического исследования.) Ленинградский Государственный Университет имени А. А. Жданова. Ленинград, 1963.

Põldmäe, Rahvakultuurist = Põldmäe, R. Rahvakultuurist, eriti rahva lõbutsemisvormidest Setumaal. Tallinn, 1938.

Põldmäe-Tampere = Põldmäe, R., Tampere, H. Valimik eesti rahvatantse. (Eesti Rahvaluule Arhiivi toimetised 8). Tartu, 1938.

Päss, Death = Päss, E. Death, Burial and Life beyond the Grave with the Estonian Ingers and the Votes. – Õpetatud Eesti Seltsi Aastaraamat, 1937. II. Tartu, 1939, lk. 193–259.

Päss, Jõulumängudest = Päss, E. Rahvapärastest jõulumängudest Eestis. – Kaitse Kodu, 1932, nr. 23/24, lk. 744–748.

Päss, Lihaheide = Päss, E. Lihaheide Eestis. – Eesti Rahva muuseumi Aastaraamat VI, 1930. Tartu, 1931, lk. 5–40.

Päss, Mardipäeva mängudest = Päss, E. Mardipäeva mängudest. – Eesti Rahva Muuseumi aastaraamat VIII. Tartu, 1934, lk. 71–89.

Päss, Mårtensmåssa = Päss, E. Mårtensmåssa och mårtensgåns i Sverige, Findland och Baltikum. – Svio-Estonica. Årsbok utgiven av Svensk-Estniska Samfundet vid Tartu Universitet. [Referaat: Mardihani ja Mardimees Rootsis, Soomes ja Baltikumis, lk. 134–137.] Tartu, 1937, lk. 88–137.

Rajandi = Rajandi, E. Raamat nimedest. Tallinn, 1966.

Rantasalo, Ackerbau I–V = Rantasalo, A. V. Der Ackerbau im Volksaberglauben der Finnen und Esten mit entsprechenden Gebräuchen der Germanen verglichen I–V. – FFC 30–32. Sortavala, 1919–1920; – FFC 62. Helsinki, 1925.

Rantasalo, Arkea ja juhlaa = Rantasalo, A. V. Arkea ja juhlaa vuodenaikojen vaihdellessa. Helsinki, 1955.

Rantasalo I–III = Rantasalo, A. V. Der Weidegang im Volksaberglauben der Finnen I–III. I: Die Vorbereitungen für das Viehaustreiben. – FFC 134. Helsinki, 1945; II: Die Hinausführung des Viehes auf die Weide. – FFC 135. Helsinki, 1947; III; Viehhüten und Weidegang. – FFC 143. Helsinki, 1953.

Rantasalo, Paimenen = Rantasalo, A. V. Paimenen tukistaminen ja kasteleminen. – Suomi. Kirjoituksia isänmaallisista aiheista. Toimittanut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Viides jakso, 16:s osa. Helsinki, 1933, lk. 268–279.

Redlich = Redlich, F. A. Sitte und Brauch des livländischen Kaufmanns. Veröffentlichungen der Volkskundlichen Forschungstelle am Herderinstitut zu Riga. B. III. Riga, 1935, lk. 75–77.

Rosenplänter = Rosenplänter, J. H. Die Sandi Mardid und Sandi Kadrid. – Inland, 1841, nr. 14, vg. 214–218.

Russow, Chronica = Russow, B. Chronica der Provintz Lyfflandt, in erneuertem Wiederabdrucke, mit Wörterbuch und Namenregister versehen. Riga, 1857.

Russow, Liivimaa = Russow, B. Liivimaa kroonika. Tallinn, 1993.

Russwurm, Eibofolke II = Eibefolke oder die Sweden an den Küsten Ehstlands und auf Runö. Eine historisch-etnogr. von den Kaiserl. Akademie der Wissenschaften zu St. Petersburg mit einem demidowschen preise gekrönte Untersuchung von C. Russwurm. Mit Urkunden, Tabellen und litogr. Beilagen. Zweiter Teil. Reval, 1855.

Russwurm, Revals = Russwurm, C. F. W. Revals Münzrecht und Münze. – Beiträge zur Kunde Ehst-, Liv- und Kurlands, herausgegeben von der Ehstlandischen Literärischen Gesellschaft. B. III. Reval, 1887, lk. 88–89.

Ränk, Eesti jaanitulede tüpoloogiat = Ränk, G. Eesti jaanitulede tüpoloogiat. – Virittäjä, 1962, 4, lk. 408–411.

Ränk, Patuoinas = Ränk, G. Patuoinas ja elupuu. – Eesti Teadusliku Seltsi Rootsis aastaraamat X, 1985–1987. Stockholm, 1988, lk. 93–127.

Ränk, Muhulaste leedutuledest = Ränk, G. Muhulaste leedutuledest. – Kaleviste mailt. Õpetatud Eesti Seltsi kirjad III. Tartu, 1935, lk. 218–224.

Ränk, Näärisokk = Ränk, G. Näärisokk ja jõuluhani. – Album M. J. Eiseni 70. sünnipäevaks. Tartu, 1927, lk. 147–154.

Ränk, Vanha Viro = Ränk, G. Vanha Viro. Kansa ja kulttuuri. Helsinki, 1955.

Rüütel I = Eesti uuemad laulumängud I. Koostanud I. Rüütel. Eesti NSV Teaduste Akadeemia Fr. R. Kreutzwaldi nim. Kirjandusmuuseum, Keele ja Kirjanduse Instituut. Tallinn, 1980.

Saareste, EKMS I–IV = Saareste, A. Eesti keele mõisteline sõnaraamat. Stockholm, 1958–1968.

Sahharov = Сахаров, И. П. Сказания русского народа. Народный дневникъ. Праздники и обычаи. С.-Петербургъ, 1885.

Salminen-Keinu = Salminen, V., Keinu L. Liekku ja liekkuvirret. – Kalevalaseuran Vuosikirja 11. Porvoo, 1931, lk. 23–39.

Salve, Sanditamine liivlastel = Salve, K. Sanditamine liivlastel – Paar sammukest eesti kirjanduse uurimise teed. Uurimusi. Eesti rahvaluule aspekte. X. Eesti NSV Teaduste Akadeemia Fr. R. Kreutzwaldi nim. Kirjandusmuuseum. Tallinn, 1984, lk. 83–119.

Salve, Talvine nigulapäev = Salve, K. Talvine nigulapäev liivi rahvatraditsioonis. – Rahvaluulest. Emakeele Seltsi toimetised 21. Tallinn, 1987, lk. 201–215.

Sartori II = Sartori, P. Sitte und Brauch. Zweiter Teil: Zeiten und Feste des Jahres. – Handbücher zur Volkskunde. Bd. VII. Leipzig, 1911.

Sartori III = Sartori, P. Sitte und Brauch. Dritter Teil: Leben und Arbeit daheim and draussen. – Handbücher zur Volkskunde. Bd. VII/VIII. Leipzig, 1914.

Schwenk = Schwenk, K. Die Mythologie der Slaven für gebildete und studierende Jugend. Frankfurt am Main, 1853.

Senkeviča = Senkeviča, B. Senie Jāņi Zemgalē. (Latviešu Folkloras Krātuves Materiali 9). Rīgā, 1940.

Skrodenis = Skrodenis, S. Kalendorinės apeigos, papročiai ir tautosaka. – Dieveniškės. Vilnius, 1968, lk. 258–266.

SKSSuomen Kirjallisuuden Seura.

Sokolov = Соколов, Ю. M. Русский фольклор. Библиотека учителя. Москва, 1941.

Sokolova = Соколова, В. К. Весенне-летние календарные обряды русских, украинцев и белорусов, XIX – начало XX в. Академия наук СССР, Институт етнографиии им. Н. Н. Миклухо-Маклая. Москва, 1979.

Soop-Keskküla = Soop, K., Keskküla, U. Kuremäe klooster. Tallinn, 1967.

Sööt = Sööt, K. E. Piltidega Naljakalender 1901 aasta jaoks. Jurjew, 1900.

Šapovalova = Шаповалова, Т. Т. Егорьевский цикл весенних календарных обрядов ы славянцких народов и цвязанный ц ним фольклор. – Фольклор и этнография. Обряды и обрядовый фольклор. Ленинград, 1974, 125–135.

Šmits I–IV = Šmits, P. Latviešu tautas ticējumi I–IV. (Latviešu Folkloras Krātuves Materiali A. 6.–A. 9). Rīgā, 1940–1941.

Zelenin, Der alte estnische Brauch = Zelenin, D. K. Der alte estnische Brauch „den Vogelbetrug essen“ (linnupetet sööma). – Litterarum Societas Esthonica, 1838–1938. (Õpetatud Eesti Seltsi Toimetused XXX (Liber Saecularis II)). Tartu, 1938, lk. 865–879.

Zelenin, Russische = Zelenin, D. Russische (Ostslavische) Volkskunde. Grundriss der slavischen Philologie und Kulturgeschichte. Berlin und Leipzig, 1927.

Zender = Zender, M. Der Brauch am Martinstage als Beispiel räumlicher Differenzierung. – Ethnologia Europaea. Volume IV (1970). Arnhem, 1971, lk. 222–228.

Talve, Kannakselainen säärikokko = Talve, I. Kannakselainen säärikokko. Referat: Das Johannisfeuer auf der karelischen landenge. (Scripta Ethnologica. Turun Yliopiston kansanteiten laitoksen julkaisua 16). Turku, 1964.

Talve, Keinu = Talve, I. Keinu ja keinuminen Suomessa. Summary: Swings and swinging in Finland. (Scripta Ethnologica. Turun Yliopiston kansantieteen laitoksen julkaisua 11). Turku, 1961.

Talve, Suomen kansankulttuuri = Talve, I. Suomen kansankulttuuri. Historiallisia päälinjoja. (SKS Toimituksia 355. 2. painos). Helsinki, 1980.

Tampere, ERlV II = Tampere, H. Eesti rahvalaule viisidega II. Eesti NSV Teaduste Akadeemia Fr. R. Kreutzwaldi nim. Kirjandusmuuseum. Tallinn, 1960.

Tampere, ERlV III = Tampere, H. Eesti rahvalaule viisidega III. Eesti NSV Teaduste Akadeemia Fr. R. Kreutzwaldi nim. Kirjandusmuuseum. Tallinn, 1958.

Tampere, Kirde-Eesti = Tampere, H. Kirde-Eesti rahvakalendri iseärasusi I. – Slaavi-läänemeresoome suhete ajaloost. Artiklite kogumik. Toimetanud H. Moora ja L. Jaanits. Eesti NSV Teaduste Akadeemia Ajaloo Instituut, Keele ja Kirjanduse Instituut, Fr. R. Kreutzwaldi nimeline Kirjandusmuuseum. Tallinn, 1965, lk. 205–262.

Tampere, Lihaeit = Tampere, H. Lihaeit. – Vanavara vallast. (Õpetatud Eesti seltsi Kirjad I). Tartu, 1932, lk. 117–119.

Tampere, Lindude äratamine = Tampere, H. „Lindude äratamine“ liivlaste rahvatraditsioonis. – Läänemeresoomlaste rahvakultuurist. Tallinn, 1970, lk. 193–225.

Tampere, Mõningaid eestlaste etnilise ajaloo küsimusi = Tampere, H. Mõningaid eestlaste etnilise ajaloo küsimusi suulise rahvaloomingu valgusel. – Eesti rahva etnilisest ajaloost. Artiklite kogumik. Toim. A. Moora. Eesti NSV Teaduste Akadeemia Ajaloo Instituut. Tallinn, 1956, lk. 255–277.

Tampere, Vana Kannel IIIVana Kannel III. Kuusalu vanad rahvalaulud I. Toimetanud H. Tampere. Tallinn, 1938.

Tarto ma-rahva Kalender 1836 = Tarto ma-rahva Kalender ehk Täht-ramat 1836 ajastaja päle perran meie Issanda Jesusse Kristusse sündimist. Tartu, 1835.

Tarto- ja Wõrroma Kalender 1839; 1842 = Tarto- ja Wõrroma rahwa Kalender ehk Täht-ramat 1839; 1842 ajastaja päle, perran meie Issanda Jesusse Kristusse sündimist. Tartu, 1838; 1841.

Tedre, Der Heischegang = Tedre, Ü. Der Heischengang bei den Ostseefinnen. – Congressus Quintus Internationalis Fenno-Ugristarum. Turku 20.–27. VIII. 1980. Pars II. Turku, 1981, lk. 291–296.

Tedre, Eesti pulmad = Tedre, Ü. Eesti pulmad. Lühiülevaade muistsetest kosja- ja pulmakommetest. Tallinn, 1973.

Tedre, Осенние = Тедре, Ю. Осенние-зимний период эстонского народного календаря и обрядность мартынова дня. – Фольклор и этнография. Обряды и обрядовый фольклор. Ленинград, 1974, lk. 102–109.

Tokarev, Religioon = Tokarev, S. Religioon maailma rahvaste ajaloos. Tallinn, 1969.

Tokarev, Еротические обычаи = Токарев, С. А. Еротические обычаи. – Календарные обычаи и обряды в странах зарубежной Европы. Исторические корни и развитие обычаев. Академия Наук СССР, Институт Этнографии им. Н. Н. Миклухо-Маклая, Институт этнографии им. Н. Н. Миклухо-Маклая. Москва, 1983, lk 98–105.

Tokarev, Маски = Токарев, С. А. Маски и ряжение. – Календарные обычаи и обряды в странах зарубежной Европы. Исторические корни и развитие обычаев. Академия Наук СССР, Институт Этнографии им. Н. Н. Миклухо-Маклая, Институт этнографии им. Н. Н. Миклухо-Маклая. Москва, 1983, lk 185–193.

Tokarev et al I = Календарные обычаи и обряды в странах зарубежной Европы. XIX – начало ХХ в. Зимние праздники. Академия Наук СССР, Институт Этнографии им. Н. Н. Миклухо-Маклая. Москва, 1973.

Tokarev et al II = Календарные обычаи и обрядывстранах зарубежной Европы, конец XIX – начало XX в. Весенние праздники. Академия Наук СССР, Институт Этнографии им. Н. Н. Миклухо-Маклая. Москва, 1977.

Tokarev et al III = Календарные обычаи и обрядывстранах зарубежной Европы, конец XIX – начало XX в. Летне-осенние праздники.Академия Наук СССР, Институт Этнографии им. Н. Н. Миклухо-Маклая. Москва, 1978.

Tokarev, Oбычаи = Токарев С. А. Oбычаи, обряды и поверья, связанные с животноводством. – Календарные обычаи и обряды в странах зарубежной Европы. Исторические корни и развитие обычаев. Академия Наук СССР, Институт Этнографии им. Н. Н. Миклухо-Маклая, Институт этнографии им. Н. Н. Миклухо-Маклая. Москва, 1983, lk 90–97.

Toomessalu = Toomessalu, A. Tuulik, kadakas ja leib. III. Valimik korrespondentide murdetekste. Kogunud Aadu Toomessalu. Eesti NSV Teaduste Akadeemia Emakeele Selts. Tallinn, 1969.

Toporov = Топоров, В. Н. О структуре некоторых архаических текстов, соотносимых ц концепцией "миробого дерева". – Труды по знаковым системам В. Ученые записки Тартуского государственного университета. Выпуск 284. Тарту, 1971, lk. 9–62.

Truusmann = Трусман, Ю. Исакские полуверцы в Эстляндской губернии, 1894 год, кн. II. (Труды Эстляндского Губернского Статистического Комитета, т. XII). Ревель, 1895.

Tšarziati = Чарзиати, В. С. Маски и ряжение в традиционном быту осетин. – Советская этнография. 1986, 3, lk. 115–124.

Čistov = Čistov, K. V. Riitit ja rituaalinen folklore. – Veneläinen perinnekulttuuri. Neuvostoliiton Pohjois-Euroopan venäläisväestön etnologiaa 1800-luvulta 1900-luvun alkuun. (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura Toimituksia 322.) Toimittanut K. V. Cistov ja SNTL:n Tiedeakatemian N. N. Mikluho-Maklain nimelle omistetun Etnografian instituutin itäslaavilaisen jaoston työryhmä. Hämeenlinna, 1976, lk. 196–228.

Tšitšerov = Чичеров, В. И. Зимний период русского земледельческого календаря XVI–XIX веков. АН СССР. (Труды Института этнографии им. Н. Н. Миклухо-Маклая. Новая серия. Т. XI). Москва, 1957.

Tõllasepp = Tõllasepp, A. Vanasõnad ilmadest. Tallinn, 1920.

Vahemetsa = Vahemetsa, A. Eestlaste võitlusest ristiusu vastu XIII–XVI sajandil. Religiooni ja ateismi ajaloost Eestis. Artiklite kogumik II. Tallinn, 1961, lk. 150–172.

Vahtre, Keskaegsete maakirikute = Vahtre, L. Keskaegsete maakirikute ja -kabelite nimipühakute kajastumine eesti rahvakultuuris. – Kleio 1 ’88. Teaduslik-populaarne ajaloo almanahh. Tallinn, 1989, lk. 38–45.

Vahtre, Rahvaluule = Vahtre, L. Rahvaluule ja ajalugu: eesti rahvakalendri kujunemisest. – Keel ja Kirjandus, 1985, nr. 2, lk. 36–48.

Vahtre, Eestlase aeg = Vahtre, L. Eestlase aeg. Uurimus eesti rahvapärase ajaarvamise ajaloost. Eesti Teaduste Akadeemia Ajaloo Instituut. Tallinn, 1991.

Vassar = Vassar, A. Katoliku kiriku reaktsioonilisest osast eesti rahva ajaloos XII–XVI sajandil. – Religiooni ja ateismi ajaloost. Tallinn, 1956, lk. 42–80.

Vento, Christmas = Vento, U. Christmas Old and New. The greatest Festival of the Year in the Finnish Seeme. – Adaptation, Change and Decline in oral Literature. (Studia Fennica 26). Helsinki, 1981, lk. 174–185.

Vento, Joulu = Vento, U. Joulu, vuoden suurin juhla. – Juhlakirja. Suomalaiset merkkipäivät. (Kalevalaseuran Vuosikirja 59). Toimittaja Urpo Vento. Helsinki, 1979.

Viidalepp, Das Erzählen = Viidalepp, R. Das Erzählen der Volksmärchen als arbeitsfördernden magischer Ritus. – VII. Internationaler Kongress für Anthropologie und Ethnologie. Akademie der Wissenschaften der Estnischen SSR. Moskau, August 1964. Tallinn, 1964.

Viidalepp, Rahvajutustaja rahva hulgas = Viidalepp, R. Rahvajutustaja rahva hulgas. – Etnograafiamuuseumi Aastaraamat XVI. Eesti NSV Teaduste Akadeemia. Tallinn, 1959, lk. 275–299.

Viidalepp, Kildsann = Viidalepp, R. Kildsann ja muid endisaegseid külanoorte kooskäimisi. – Eesti Keel ja Kirjandus, 1941, nr. 1, lk. 47–65.

Viidalepp, Kollektiivtöö 14 = Viidalepp, R. Kollektiivtöö traditsioone Muhust ja Läänemaalt. – Eesti Keel ja Kirjandus, 1941, 1: 47–65; 2: 106–113; 3: 181–193; 4: 262–279.

Viidebaum, Isaisad kohtus = Viidebaum, R. Isaisad kohtus. – Õpetatud Eesti Seltsi kirjad III. Tartu, 1935, lk. 186–217.

Viires = Viires, A. Puud ja inimesed. Puude osast eesti rahvakultuuris. Tallinn, 1975.

Vilberg, Endised tähtpäevad = Vilberg, G. Endised tähtpäevad Kolga rannas. – Eesti Kultura II. („Postimehe“ kirjakogu). Korraldanud V. Reiman. Tartu, 1913, lk. 263–279.

Vilberg, Jõulumängud = Vilberg, G. Jõulumängud. – Eesti Kirjandus, 1920, nr. 1–2, lk. 45–46; nr. 3–4, lk. 80–96; nr. 5, lk. 152–162.

Vilkuna, Arbeitsfeste = Vilkuna, K. Volkstümliche Arbeitsfeste in Finnland. – FFC 191. Helsinki, 1963.

Vilkuna, Finnisches Brauchtum = Vilkuna, K. Finnisches Brauchtum im Jahreslauf. – FFC 206. Helsinki, 1969.

Vilkuna, Eesti Kadrina = Vilkuna, K. Eesti Kadrina Soomes ja Karjalas. – Litterarum Societas Esthonica 1838–1938. (Õpetatud Eesti Seltsi toimetused XXX. Liber Saecularis II). Tartu, 1938, lk. 846–859.

Vilkuna, Jumihäät = Vilkuna, K. Jumihäät. – Sampo ei sanoja puutu. (Kalevalaseuran Vuosikirja 54). Helsinki, 1974, lk. 485–500.

Vilkuna, Karjalainen viikkolasku = Vilkuna, K. Karjalainen viikkolasku. – Kaukomieli VIII. Viipurilainen osakunnan julkaisu, 1937, lk. 89–98.

Vilkuna, Vuoden neljännekset = Vilkuna, K. Vuoden neljännekset ja viikkolasku. – Kalevalaseuran Vuosikirja 40. Porvoo-Helsinki, 1960, lk. 145–186.

Vilkuna, Vuotuinen ajantieto = Vilkuna, K. Vuotuinen ajantieto. Vanhoista merkkipäivista sekä kansanomaisesta talous- ja sääkalenterista enteineen. Toinen, korjattu ja lisätty painos. Helsinki, 1968.

Vilkuna, Wochenrechnung = Vilkuna, K. Wochenrechnung und Teilung des Jahres in zwei oder vier Teile. Sonderabdruck aus den Finnisch-ugrischen Forschungen XXXIV. Helsinki, 1961.

Vinogradova, Девичьи гадания = Виноградова, Л. Н. Девичьи гадания о замужестве в цикле славянской календарной обрядности  (западно-восточнославянские параллели). – Славянский и балканский фольклор. Обряд. текст. (Институт славяноведения и балканистики.) Москва, 1981, lk. 13–43.

Vinogradova, Зинмняя = Виноградова, Л. Н. Зинмняя календарная поэзия западных и восточных славян. Генезис и типология колядования. Академия наук СССР, Институт славяноведения и балканистики. Москва, 1982.

Vinokurova, Календарные обычаи = Винокурова, И. Ю. Календарные обычаи, обряды и праздники вепсов (конец XIX в. – начало XX в.). С-Петербургь, 1994.

Vinokurova, Некоторые итоги = Винокурова, И. Ю. Некоторые итоги изучения вепсского народного календаря. – Культурные протцессы в Карелии. Карельский филиал АН СССР, Институт языка, литературы и истории. Петрозаводск, 1986, lk. 49–65.

Virtanen, Hyvää joulua = Virtanen, L. Hyvää joulua, rauhaa, rakkautta. – Juhlakirja. Suomalaiset merkkipäivät. (Kalevalaseuran Vuosikirja 59). Helsinki, 1979, lk. 203–211.

Virtanen, Riddles = Virtanen, L. On the Function of Riddles. – Arvoitukset. Finnisch Riddles. (SKS Toimituksia 329). Pieksämäki, 1927, lk. 77–89.

Vuorela, Joulukruunu = Vuorela, T. Joulukruunu ja himmeli eli olkikruunu. – Kalevalaseuran Vuosikirja 37. Porvoo–Helsinki, 1957, lk. 267–276.

Vuorela, Jouluoljet = Vuorela, T. Jouluoljet. – Kalevalaseuran Vuosikirja 40. Helsinki, 1960, lk. 187–223.

Västrik, Kombest = Västrik, E.-H. Kombest valmistada kalendritähtpäevadel inimesena riietatud õlgkuju. Metsik, kada, Tahma-Toomas, nääripoiss, tuhkapoiss jt. – Sator I. Artikleid usundi- ja kombeloost. Tartu, 1998, lk. 157–189.

Västrik, Veel metsikust = Västrik, E.-H. Veel metsikust. – Eksperimentaalne folkloristika. Tartu, 1993, lk. 77–80.

Vääri = Vääri, E. Rahvajutte, vanasõnu ja kombeid Vaide külast. – Emakeele Seltsi Aastaraamat 12. Tallinn, 1966, lk. 211–225.

Waronen = Waronen, M. Vainajainpalvelus muinasilla suomalaisilla. (SKS Toimituksia 87. osa). Helsinki, 1898.

Westrén-Doll = Westrén-Doll, A. „Abgötterey“ zu Ausgang der schwedischen und Beginn der russischen Zeit. – Sitzungsberichte der Gelehrten Estnischen Gesellschaft, 1925. Tartu (Dorpat), 1926, lk. 7–25.

Wiedemann, AIÄLE = Wiedemann, F. J. Aus dem inneren und äusseren Leben der Ehsten. St. Petersburg, 1876.

Wiedemann, ESSr. = Wiedemann, F. J. Eesti-saksa sõnaraamat. Neljas, muutmata trükk teisest, Jakob Hurda redigeeritud väljaandest. Tallinn, 1973.

Wuttke = Wuttke, A. Der deutsche Volksaberglaube der Gegenwart. Leipzig, 1925.

ÕES Kirjad III. Tartu, 1935, lk. 186–217.

Öpik, Kirjeldus = Öpik, E. Kirjeldus Lauritsa kultusest Kagu-Eestis XVII sajandi lõpul. – Keel ja Kirjandus, 1980, nr. 2, lk. 97–100.

Öpik, Protestantlik kirik = Öpik, E. Protestantlik kirik Eestis Rootsi koloniaalvõimu perioodil. – Religiooni ja ateismi ajaloost Eestis. Tallinn, 1956, lk. 81–103.

Üprus = Üprus, H. Raidkivikunst Eestis XIII–XVII sajandini. Tallinn, 1987.