Õnnevalamine

Õnnevalamist meil ei old … Vana-aasta õhtul 31. detsembril käisid kirikus … Kirikulised koju jõudnud, valatakse õnne … Vana-aasta õhtane õnnevalamine akas ummes 50 a. tagasi No õnnevalamine oli juba harilik nähe vana-aasta õhtu ... Vana-aasta õhtul tehti kunste … Vana-aasta õhtul mängiti õnnevalamist … Vana-aasta õhtul tilgutada munavalget vette ... Kõige suuremaks kombeks oli nääriöösel õnnevalamine … Vana-aasta õnnevalamise juures süüdatakse kolm küünalt … Üks tähtsamaist kombeist on vana-aasta ööl õnnevalamine … Tina valas harilikult peremees … Vana-aasta õhtul otsisime sulasega tina ja pannid kokku … Õnnõd viidi Matu Tuomalõ näha, kes seletas ära Kui kirikust tagasi tuldi, siis valati seda õnne … Hangunud tinakämbu vormi järele katsuti siis mõistatada … Nääriöösel valatud ka uue aasta õnne … Nüüd tuleb vana-aesta ehtu … Sulatina valati vette … Kui tina vees roosi viisi laiali läks … Vaadati varju pealt, mis seal on … Silvester õhtul oli kibe õnnevalamine … Õnne valati iga perekonnaliikmele … Vana-aastal valati õnne … Kui mõni saab piibu õnnevalamisega … Om õnn risti ehk kuuljakirstu muudu … Vaadati ka varju pealt … Mehe kuju, lipp ja auvärat … Kui ma esimest tütart ootasin … Õnnevalamise juures kilkasime … Näiteks kui tinatükil on püssi kuju … Oi seda õnnevalamist … Laev tähendab reisi … Vana-aasta õhtul sulatatakse tina ja valatakse külma vette … Kui keegi valas käärid … Nägin kedagi naisterahvast … Kui juhtus, et mõnel mehel tina alasi kuju sai … Tulid igasugu kujud välja … Kui tuleb mingisugune kuju … Kui juhtus tulema raha kuju … Õnnemärgid, mis valatud tina sisse jäävad … Kellel laev tuli, see läks merele … Õnnevalamisel tähendasid: laev – meremehest peigmees ... Aru midagi ei saanud: küll tulid igasugused vussvasserid … Seda ma nüüd enam üldse ei usu … Vana-aasta olid igaüks omaga … Tina vesi viiakse õunpu juurde peale ... Kui õnnelaskmisel kellegille õnnelaskmise vesi silma pritsib … Tahtis mõni neiu mehele saada … Kui nääripäeva öösel just kell 12 teeristide peale … Õnnevalamise vesi viidi nella teeristi peale … Kui õnned valatud, visatakse vesi majast eemale … Vana-aasta öösel valetas muru pääle õnnevalamise vesi … See vesi, millesse õnnevalamise tina kallati … Tinavalamise õnnevee viisime ristteele ja kuulasime … Nääriöösel valati õnne … Uueaasta öösel kell 12 õnnevalamise vesi visata õues … Õnnevalamise vesi viiakse õuevärava kõrvale ja kuulatakse … Kui näärilaupäeva õhtu õnne valad …