HEINATEGU

Jaan tuleb vigatiga, Maarja rihaga järele Jaanipäeval kolistati juba heinavikatid … Jaanipäeva hommiku kõlistakse vikatisi … Jaaniöösel ihub peremees vikatid … Selle jaanilaupääva üössa käüdud kua einaõnnä niitmas … Jaanipäeval läheb raudnael heina Heinaniitmine raskeneb, sest peale jaanipäeva heinal olla ... Jaanipäevast pidi heinakasv täis olema ... Jaan kahetseb heinakasvu ja upitab umbrohust vilja üle Ennejaanipäevase heina sees niipalju mett ... Sületäis ennejaanipäevast heina niisama palju ... Enne jaani niidetud heinal on poole rohkem väärtust ... Tee enne jaani heina, siis on loomad ramusad Kui enne jaanipäeva heinu tehakse … Jaanipäivä iel täüdüs, neh, igä heinä maha niitäda ... Vanast tettu alati enne jaanipäeva heinä … Kui jaanipääva ommikul enne päiksetõusu niita … Jaanipäeva ümber saab vähe heina maha niidetud … Enne jaanipäeva peab heinamaale minema … Soosse heinamaale mindi enne ... Timmutihein tuleb enne jaani teha Inne jaanipäivä naati ristikut niitma ... Ristikhain olli jaanipäevas rõugus ... Mõisan alustati haina tegemä kats nädälit enne jaani ... Jaanipäeväs vana kalendri järgi ol´l puul haina ärä tettü Heinategu alustati nii, et vana jaaniks pidi loos olema ... Heina pidi üks kolmandik olema tehtud … Enne jaani nätal-kats hakati heina tekema Me alustime haina üt´s nätäl enne jaani … Jaanipäevast hakati heina tegema … Peale jaanipäeva algas heinategimene … Heinategu hakkas enne jaani kolm päeva Heinategu peab alustama enne jaani … Kes enne jaanipääva noort rohtu niidab ehk leikab … Kui enne jaanipäivä kuhja tehässe … Ütegi heinakuhja ei tohe hene jaanipäiva ilma vüüda tetta … Heinategu alustasid jaanipäeva laupäev Jaanipäeva hommikul käidi surnuaial … Heinatöö alguseks loetakse siinpool vana jaani Heina hakati tegema ikka kohe pääle jaanipäeva see päe Pedesse minti peale jaani sii püha ... Paras heinaaeg jaanipäeva ja heinamaarjapäeva vahel Kaks nädalat peale vana jaani on paras heina tegema hakata