Jaanitule juures

Vanasti kõik, kes vähe suutsid, läksid jaanitulele … Jaanibe laupa õhta on ilus tõeste näha … Kui meie mängisime … Jaanitulle visatakse multa ja ööltakse … Jaanitulesse visetakse kolm tokki … Vanadrahvas uskusid, et kes jaaniõhtul jääb kodu … Hea linakasvu saamiseks kitkuti peotäis linataimi ... Jaanilaupäev: visati vanad viisud jaanitulle … Jaanituli tehti vankriratastest … Noormees või neid kummardus üle jaanitule … Vanasti visatud, s. o. tütarlapsed visanud pärgi jaanitulle … Tehtas tuld, tühjalt ei tohi tule juurde minna … Jaanitule juurde viidi karjasaadusi … Jaanilaul. Jaanikene eks poisikene ... Kui jaanitulele mindi … Sis tütrigõl olluva jäl noist jaanilillest krantsi pään … Pillimeestel tehti kullerkupudest pärjad … Noored hüppasid üle tule … Meie juures süüdati lõke oja kaldal aias … Üle tule hüpati ja mõni sõitis jalgrattaga läbi tule ja Kui üle jaanitule hüpata, siis olevat terve aasta läbi terve Kui jaanituld maas tehtud õitsetule moodi … Üle tule hüpati, et siis kõik nii kergelt ja hästi töö ka läheb Jaanipä ööse tulnud kõik rahvas ümbertkaudu kokku … Jaanilaupäeva õhtul tehtud jaanituld … Vanasti hüpati üle jaanitule … Jaanitule vastu soojendati selga … Vanem rahvas usub … Jaanipäe tehti tuld, tuli pandi samba otsa ... Üle tule hüpati. Pärast viskasime tuletukid üles Jaanipäävä õdago, ku tuli üles tettäs … Kui joanituled põlema pandud … Jaanituled tehti siis kui ka praegu ikka mägedel … Enne joodi siis seal viina, mängiti pilli … Mõned teevad tuld ka maas … Saksad tulid ka tule juurde … Tapeti lammas või oinas päevä ära ... Perenaistel olid kartulakorvi pandud puhtad linad ... Meespere võttis viina ehk veini kaasa … Lahke perenaine ja peremees tõivad toidud jaanitule juure … Jaanitulõlõ vei külänaase sõira … Vanasti võetud korpe kaasa jaanitulele … See õlu, mis jaanikul joodi … Kes tegi õlut heinaajal, võttis kaasa. Mehed jõid Minevaasta jaanipäe oli kampõlut tehtud ... Tantsiti ja mängiti. Õlut toodi ... Jaanipäeval taludes jaanituld ei tehtud … Ärra ands vaadi õlut ja valitseja teise. Sis jõiva tugevasti Jaanipäeval oli Karulas suur pidu kõigil moonameestel … Vahetevahel tehti mõisavalitsejale huraa! … Vanemad mehed võtavad viina … Naabrimehed tulid jaanilaupäeva õhtul külatänavasse … Kui pimenes, süüdati tünn põlema ... Jaanitule ajal karjuti ja hõisati kogu aeg … Poisid hõiskavad vahest: „Hõissa … Jaanitulõ juures niisama hõisati, es ole laulu