Valpuri Vohta

Valpuri Vohta sündis 1888. a Kallivere külas. Tema emaema Juljaana oli pärit Soikolast Lehmiojalt, ema Maria Lallo Arsiansaari külast, isa Andreas Orava Kallivere külast. Ingerisoomlane Valpuri abiellus Andreas Vohtaga ja asus elama Vüötermaa külla. Hiljem asus pere elama Kallivere lähedale asundustallu. Vohtadel oli 12 last.

Valpuri ema oskas palju laule ning isagi olnud hea laulja ja tantsija. Pulmalaulud oli ta õppinud emalt, vanaemalt ja tädilt. Valpuri ise oli sageli pulmades eeslauljaks. Valpuri oli Jõgõperäl kolm aastat tüdrukuna teeninud ja õppinud pisut vadja keeltki. Ta laulis soome uurijatele ka õigeusklikelt, eriti isuritelt õpitud laule. Vohta oli käinud 1936. a koos nooremate tüdrukutega Tallinnas põllumajandusnäitusel esinemas ning laulis koos isuri naistega ka 1937. a salvestamisel.

Valpuri Vohtat kirjeldavad soome uurijad tormaka otsekohese naisena, kellel oli vilgas mõistus. Jutustades olevat ta väga hoogu läinud. Valpuri ei olevat suhtunud eriti austavalt jumalasõnasse ja oli jutustanud poliitiliselt “liiga julgeid” jutte. Rahvaluulekogujaid võttis ta vastu sõbralikult.

Kallio 2013.

Laulud:

Ingeri rahvalaulik Valpuri Vohta ingerisoome rahvarõivastes Kalliviere külas Metsapalu talus. Foto: I. Kaldmaa, 1939 (ERM Fk 846:73).