Anna Kivisoo

Anna Kivisoo sündis 1881. a Ropsu külas. Tema ema oli vadjalane, eeslaulja Hovrenja Platonovna Luuditsa külast, isa oli isur Juhan (Ivan) Kajava Ropsu külast. Juba üheksa-aastaselt läks Anna kodukülla oma ristiema juurde lapsehoidjaks. Ta käis teenimas Narvusi, Haaviko ja Jõgõperä külas. 25-aastaselt abiellus Anna Aleksei Buštšiniga ja asus elama mehe juurde Väikülasse. 1920. aastatel eestistasid nad oma nime Kivisooks.

Väikülas peeti Anna Kivisood andekaks lauljaks. Ta oli pulmalaulik. Laulud oli Anna õppinud Ropsu ja Jõgõperä külas, tema õpetajateks olid ema ja vanemad õed. Väikülas polnud ta midagi õppinud, seal lauldi vene keeles: „Siin kõik suu lahti vahtisid, kui ma laulsin Ropsu laule.“ Kivisoo oli õppinud laule ka oma Soikola vanaemalt ja väiksena Tarinaisi külas pidudel käies. Jõgõperäl olles oli ta osa võtnud Koskisenküla iljapäeva pidustustest ja muudestki Soikola külade pidudest.

Soome uurijad on Annat vastavalt tema enda identiteedimääratlusele nimetanud isuriks. Anna oli nende sõnul üks 1920–30ndate aastate Eesti-Ingeri parimatest lauljatest ja jutustajatest.

Laulud: