Maria Vahter

Isur Maria Vahter (Mari, neiuna Jefimov) sündis 1895. a Ropsu külas. Tema isa Slabu (Slobsanov) oli pärit Ropsu külast, ema Justiina Issajev Soikolast. Maria ei käinud külast väljaspool teenimas. Ta abiellus Ropsu külast pärit Mihkel Vahteriga ja noored asusid elama Hanike küla lähedale asundustallu.

Maria ema ei olnud laulik. Laule oli Maria õppinud oma sünnikülas, eelkõige oma eakaaslase Tatjana Nikolajeva käest. Maria ise olnud tüdrukupõlves väga rõõmsameelne, laulnud ja tantsinud. Ta ei osanud sõnu eest ütelda, aga olnud heleda häälega hea laulja. Nii käiski Maria koos Jeodokia Räkälä ja kahe teise naisega 1931. a Helsingis IV soome-ugri kultuurikonverentsil laulmas ning ta paluti kaasa ka 1937. a salvestusreisile Tallinna.

Kallio 2013.

Laulud:

Hanike küla naised pühapäeva veetmas, vasakult esimene isuri rahvalaulik Maria Vahter. Foto: I. Kaldmaa, 1939 (ERM Fk 846:79).