KOHANIMEDE TEKKIMINE

Oonurme tekkimine

Kui Noa ajal oli suur veeuputus ja kusagil pole olnud kuiva küngast, siis jooksnud Vanapagan mööda metsi, kartes uppumist. Siis äkki näinud Vanapagan enda ees kõrgemat kuiva küngast ja hüüdnud häälmeelel: "Oo nurm!" ja sellest pääle jäänudki selle koha nimeks Oonurme.

ERA II 249, 275 (3) < Iisaku khk., Tudulinna v., Oonurme k. – D. Maasik < külapoisilt (1939).

510.

[Tudulinn]

(Tudulinn langes maa sisse Vanakurja kiusamisel ja nüüd "tudjub" mäe sees.)

ERA II 249, 273/4 (1) < Iisaku khk., Tudulinna v., Oonurme k. < Tudulinna k. – D. Maasik < Marie Maasik, 44 a. (1939). Vt. muist. 492.

511.

[Simuna]

(Simuna kiriku nimi pandi selle järgi, kui kiriku asupaika määrav härg ammus "Vummaaa!".)

RKM II 15, 27/8 (44) < Simuna khk., Avanduse v. ja vanadekodu < Kissa k. – H. Joonuks < Juhan Rääk, 76 a. (1942). Vt. muist. 493 A.

512.

[Ambla]

(Ambla kiriku paika määrav härg tuleb allikast välja ja ammub "Ambluh!")

EKRK I 35, 217 (23) < Tapa raj., Prümli k. – A. Krikmann < Marie Raude, 77 a. (1960). Vt. muist. 495.

513.

[Rapla kirik]

(Härjad otsivad Rapla kiriku jaoks sobivat paika. Krapid nende kaelas teevad krapa-krapa. Sellepärast pannakse ehitatavale kirikule nimeks Rapla.)

E, StK 11, 40 (13) < Rapla khk. – L. Pärt (1921). Vt. muist. 45 C.

514.

[Palkaluse soo]

(Vanapagan pillas sinna palgi, millega tahtis minna Keila kirikut purustama.)

ERA II 205, 453/6 (17) < Tallinn < Keila khk., Saue v., Äesma k. – E. Kriitmäe (1939). Vt. muist. 429.

515.

[Kuradimägi]

Martna Ehmja küla Linnamäge kutsutakse ka Kuradimäeks ja sealt olevat ka Kuradikivi. Kuradimäeks sellepärast, et kuradid käivat seal ööseti kell 12 tantsimas.

EKRK I 16, 338 (1) < Haapsalu raj., Kirna k/n. – A. Rõõm < kuuldud Martna kooli õpilastelt (1958). Vt. HVM I, muist. 38 B.

516.

[Ruunarahu]

(Ruunarahu Haapsalu lahes on saanud oma nime seal asunud Vanapagana hobustest.)

ERA II 229, 272/3 (3) < Noarootsi khk., Paslepa v., Eistrepa k. < Sutlepa v., Aulepa k. – H. Roomäe < Elvine Roomäe, 47 a. (1939). Vt. muist. 567.

517.

[Unikivi]

Unikivi. Mis asjast on see nimi tulnud? Vana rahvas räägib, et sääl elab ja magab Vanapagan. Ta pidavat magama sääl ja tukkuma omad päevad. Sellepärast on see Unikivi.

ERA II 229, 561 (14) < Haapsalu l. < Reigi khk., Kõrgessaare v. – H. Raud < Aleksander Raud, 46 a. (1939).

518.

[Odalätsi]

(Vanapagana oda läheb katki ja ta karjub: "Oda läts!") Vt. HVM II, muist. 116.

519.

[Reo]

Selle paiga ligedal, kus seisab praegu Reo vene usu kirik, hakanud Vanapagana jalg kivi taha, kukkunud kummuli ja löönud silmnäu koledasti lõhki, ise hüüdnud: "Reu sa oled ja reuks sa jäed!" Sellest saanudki see koht Reo nime.

E 61335/6 Kärla – K. Loiken (1927).

520.

[Vaivere]

Edasi lõhkudes leidnud Vanapagan, et nägu tal koledasti verd jookseb, kiskunud maast rohtu ja samblaid, kuivatanud nägu verest, ise hüüdnud: "Vait, veri, jäe vait, veri!" Sellest saanudki selle kohale Vaivere nimeks.

E 61336 Kärla – K. Loiken (1927).

521.

[Abruka]

(Vanapoiss tahab hävitada Kuressaare linna ja toob Kuramaalt tüki maad. Jumal viskab teda kividega, nii et ta upub, enne veel hüüdes: "Abrrooo!") Vt. muist. 464.

522.

Saare- ja Muhumaa lahutusest

(Vanapagan pääseb merest Kuivastesse välja ja ütleb: "Kuiv maa.")

H, Jõgever 1, 146 (129) < Saaremaa – W. Mägi < Jaak Kull. Vt. muist. 479.

523.

[Koodiorg]

(Karksi Vanapagan viskab vihas Kariste Vanapaganat koodiga, koodi kukkumisest tekib Koodiorg.)

ERA II 124, 615/6 (22) < Halliste khk., Vana-Kariste vanadekodu – L. Takk < Jaan Must, 80 a. (1936). Vt. muist. 456.

524.

Kottnõmm

(Nimi on tekkinud sellest, et Vanapagan puistas sinna maha kotitäie liiva, mida ta ei jõudnud enne kukelaulu tarvilikule kohale viia.)

E 3865/6 (9) < Halliste khk. – J. P. Sõggel (1893). Vt. muist. 420.

[Kanepi]