Tekst

Ühisest jõulupuust. Ku jõulukuusk juba rohkem moodi tulli, siis poisid tegid vahel kamba pääl jõulukuuske. Pannid igaüks ühte vääri raha kokku, nii suurelt-laialt ku see plaan käis ja tasku kandis ja igaüks kutsus omal ühe paarilise ligi. Osteti ponksi ja pränikusi, küinli ja iluehti, mis saada olli. Kus suurem ruum olli, senna tehti. Jõulu kesmise püha õhta läksid kokku, esime püha olli kallis püha, siis seukest mailma lääramit ei lubatu, aga teise püha õhta, siis kolmanda püha sai välla puhata. Mis sääl tehti: istusid, ajasid juttu, laulsid, tantsisid – pillimees oli ikki, ringmängisi tehti ja, ilus õhta olli, ku seuksi möörakarusi sias ei olnu. Midagi keelekastet olli ju ka, kus sa muidu! (Möörama on mässama, lõhkuma, märatsema.)

Seltskonnakuusk.
Kohalik erijoon.
* ühte vääri – ühe väärtusega; möörakarusi – möllajaid

Häädemeeste

M. Mäesalu

1960

RKM II 101, 562/3 (20) < Häädemeeste khk – M. Mäesalu (1960)

Jõulud

JÕULUPUU

328

7405
/ / / / /
Citation
“Ku jõulukuusk juba rohkem moodi tulli …,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51405.