Tekst

[---] Linnaväljakuil ja suuremates asulates on elektriküünaldega (enamasti on selleks värvilised pirnid) kuusk. See pannakse üles küll mõni päev varem, aga korrastatakse hiljem, kui on aeg tuled süüdata. Vajadusel puuritakse tüvesse auke, pannakse okstele täiendust, et puu oleks tihedam, liikuv tõstuk on abiks ehtimisel, otsa ladvatippu saab punane täht. Süüdatakse mitte enne 26. detsembrit, et ei tekiks muljet kristliku püha pidamisest. Kaupluste reklaamkuuskedel on elektriküünlad säramas kuskilt detsembrikuu algupoolest.

Väljakukuusk.
Nõukogude ajal kuulus väljakukuusk uusaastakombestikku, punane täht kuuse ladvas ei sümboliseerinud Petlemma tähte, vaid Kremli tähte Moskvas. Vändra khk on teade 1937. aastast, et jõuluõhtuti asetati mõnikord ka õueväravasse kuusk.

Tartu linn

M. Hiiemäe

1986

RKM II 395, 580/1 (4) < Tartu l – M. Hiiemäe (1986)

JÕULUPUU

327

7404
/ / /
Citation
“Linnaväljakuil ja suuremates asulates …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51404.