Tekst

Mõisas ollid jõulupuud kõege enne. Sellest tuleb ummes 60 a. tagasi. Soosaare koolmeister käis seal abis tegemas. Köstrekoolis tegi esimese jõulupuu vana Tiit (köster Tiedt). Olli siis alles nuur, alles just võttis naese. Mina ollin siis seal tiinimas ja igale tüdrukule kingiti rätik. Kui kingituse kätte said, igaüks juusis oma tuppa. Aga siis kutsuti tagasi jõulupuu juurde ja loeti ja lauldi. Soosaares olli vist natuke illem. Koolmeister käis mõisas abis ja proua olli sealt and küindlid ja esimese püha õhtu panti koolimajas jõulupuu põlema. Pallad küinlad ollid ots. Siis läksid sinna lapsed ja vanad inimesed kokku. Esti käisid küll rohkem vanemad inimesed, ja siis sial loeti ja lauldi. Aga ulk aega läks, enne kui taluinimesed akasid kodus jõulupuud tegema. Seda võib üks 30 a. tagasi olla, kui taludes peris muudi läks jõulupuu tegemine. Vanasti põlnd muud kedagi, kui tehti kolmearuline küenal ja panti jõululauba õhta laua peale põlema. Mõned teind kah viiearulised ja pand värvi sisse.

Koolijõulupuu.

Kolga-Jaani

J. Raidla

1937

ERA II 179, 412/3 (44) < Kolga-Jaani khk – J. Raidla (1937)

JÕULUPUU

318

7395
/ / /
Citation
“Mõisas ollid jõulupuud kõege enne …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/51395.