Tekst

[---] Veel korjatakse jaanipääva öössel ja ka enamiste ihualasti olekus teiste viljade pealt päid, igast viljast ise seltsi veikene vihukene. Kuhu need vihukesed pannakse ehk mis nendega tehakse, ei ole teada. Nõidus see aga on, sest sellega võetakse teiste viljakasu ära. Sekssamaks otstarbeks korjatakse ka ligimese vilja pealt kastet. Kaks noortmeest tulnud korra jaanipäeva öössel koidu hakatusel külast ehalt. Küla väljade vahele saades näinud nad, et üks naesterahvas ihualasti küürutanud vilja vahel. Terasemalt vaadates näinud poisid, et nõianaene kibedaste ammetis olnud, nimelt kastet viljapeade pealt noppimas. Riisunud teine aga kastet ja pannud põlle, mis tal ette olnud siutud. Teisel poisil juhtunud aga parajasti püss kaasas olema, mis soolaga laetud olnud. Ta varunud paraja pilgu, kui kastevaras parajaste painutanud, ja pannud ka terve laengutäie soola teisele tagumise otsa sisse. [---]

Põllunõidus – viljapeade korjamine, sõlmimine võõral põllul.
Põllunõidusest ligi 30 teadet.

Narva linn

J. Sirdnak

1897

E 33680/1 < Narva l – J. Sirdnak (1897)

Jaanipäev

PÕLLUNÕIDUS

324

3886
/ / /
Citation
“Veel korjatakse jaanipääva öössel ja ka enamiste ihualasti …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47886.