Tekst

Vanasti püüdnud nõiad jaaniöösi kangesti kurja teha neile, kes neist ei pidanud lugu. Nõiad läinud nende rukkipõllule, mõne korra ka muu vilja põllule ja sõlminud seal viljapäid kokku. Kui viljapääd nii kokku seotud, jäänud kogu põld või kõik põllud kiratsema. Peremees ei saanud enam seemetki tagasi. Mõistlik peremees mõistnud ennast ometi kaitsta niisuguse nõiduse eest. Ta läinud jaanihommikul välja, käinud kõik viljapõllud hoolsalt läbi. Niipea kui ta kusagil märganud kokkusõlmitud päid, kiskunud ta need üles kõige juurtega, viinud koju, visanud ahju, põletanud ahju[s]. Kui pead tules ära põletatud, ei sündinud põllule mingisugust viga.

Põllunõidus – viljapeade korjamine, sõlmimine võõral põllul.
Põllunõidusest ligi 30 teadet.

M. J. Eisen

1928

E XII, 29 (124) – M. J. Eisen (1928)

Jaanipäev

PÕLLUNÕIDUS

325

3887
/ /
Citation
“Vanasti püüdnud nõiad jaaniöösi kangesti kurja teha neile …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47887.