Luutsinapäiva kutsutas meil kah luutsepääväs …

Source

„Eesti rahvakalender“

Title

Luutsinapäiva kutsutas meil kah luutsepääväs …

Tekst

Luutsinapäiva kutsutas meil kah luutsepääväs. Mälehtä, kui luutsepääval sai pangitävve vett kaala, kui viil väikene poiskõnõ olli. Sis oll meil üts vallatu sulanõ, tuu kuts meid, poiskõise, kõlgusõhe, läks esi laoda pääle üles, meele and üte suurõ koti käte ja käsk laodaotsa all saista ja kotisuud vallalõ hoita. Esi läts laoda pääle, lubas luutse kinni püüdä ja meele kotte visata. Mi es tiia tuust luutsest mitte midäge, arvseme, et ei tiiä, mis asi vai elokas tuu om. Hoidseme väega kõvastõ kotte kinni ja kotisuud ammulõ. Ütekorraga tegi timä üte prõksahusõ ja ütel: „Luutse kurat läts ärke lahke“ ja visas meele ilma nägemäta pangitävve vett kaala. Mi nakseme ikma, esi ütel: „Ikkui midäge, kui ta lahke es olõs lännü, olõs asi joonõh olnu, aga et lahke läts, sis tegi teid likkõs.“

Kommentaar

Luutsina kottiajamine.
Teated koonduvad ühte piirkonda (vt. levikukaart: luutsipäev) nagu ka vastla kottiajamine Pärnu-, Viljandimaal. Ühe Põltsamaa khk teate järgi mängitud „Lucinuse püüdmist“ vana-aasta õhtul.
* kõlgusõhõ – aganikku; ärke – äragi; lahke – lõhki; ikkui – ärge nutke; likkõs – ligedaks, märjaks

Kihelkond

Räpina

Koguja

D. Lepson

Kogumisaasta

1939

Täisviide

ERA II 262, 175/6 (13) < Räpina khk – D. Lepson (1939)

Tähtpäev

Luutsipäev

Teema

LUUTSINA KOTTIAJAMINE

Tähtpäevateksti nr

17

Teksti nr

6889
Date Added
September 22, 2016
Collection
Tekstid ERAst
Item Type
Kalendriteade
Tags
/ / /
Citation
“Luutsinapäiva kutsutas meil kah luutsepääväs …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50889.