Tekst

Kõige pikemal ööl aetakse lutsinaid kotti. Kottiajaja jutustab, et sel ööl lutsinaid, mis iseäralikud imeloomad olla, tarvis on kotti ajada. Ta kutsub ühe ehk rohkem osalisi kotti kinni hoidma ja võtab ise kepi kätte ning läheb ise üles laudile või mujale kõrgema koha peale lutsinaid välja ajama. Kotihoidjad all ootavad põnevusega, mis imet sealt ometi peaks tulema, kunni nad viimaks ootamata uudiseks pangetäie vett kaela saavad.

Luutsina kottiajamine.
Teated koonduvad ühte piirkonda (vt. levikukaart: luutsipäev) nagu ka vastla kottiajamine Pärnu-, Viljandimaal. Ühe Põltsamaa khk teate järgi mängitud „Lucinuse püüdmist“ vana-aasta õhtul.

Põltsamaa

H. Utsal

1894

H II 49, 827 (24) < Põltsamaa khk – H. Utsal (1894)

Luutsipäev

LUUTSINA KOTTIAJAMINE

16

6888
/ / /
Citation
“Kõige pikemal ööl aetakse lutsinaid kotti …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50888.