Tekst

Luutsina. Kaks nädalat enne jõulut, pööripäeval, käiakse luutsinat lakast maha ajamas. Noortele inimestele, kes sellest naljast midagi ei tea, antakse kott kätte ning kästakse kõvasti kinni hoida lakaaugu kohal ja hüüda: „Luutsina, luutsina, luutsina!“ Viskaja käseb kotihoidjiaid seda hästi kõvasti hoida, et ta lõhki ei kuku ning viskab lakast allolijatele kapaga vett kaela. See olevat luutsina kusi.

Luutsina kottiajamine.
Teated koonduvad ühte piirkonda (vt. levikukaart: luutsipäev) nagu ka vastla kottiajamine Pärnu-, Viljandimaal. Ühe Põltsamaa khk teate järgi mängitud „Lucinuse püüdmist“ vana-aasta õhtul.

Põltsamaa

A. Jürgens

1923

E 53673 < Põltsamaa khk – A. Jürgens (1923)

Luutsipäev

LUUTSINA KOTTIAJAMINE

18

6890
/ / / / /
Citation
“Kaks nädalat enne jõulut …,” Eesti rahvakalender, accessed April 16, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50890.