Tekst

Meeksi Jaanikivist. Igal aastal jaanipäevaks kogub Meeksi külasse Jaanikivi juurde arvutu hädaliste ja uudishimulikkude hulk. [---] Et sinna sõitjate arv on suur, siis viiakse soovijaid mitmest kogumispunktist veoautodel kohale. [---]
Seletus oli siis järgmine:
„Rahvast ol´l sääl jo väiga pal'lö, tiiä-i’, kuis näid nii pal´lo sinnä’ korjaske, ja santõ, noid om jo ilmato arv, nuu’ tulõva’ jäl´ saagi peräst. Egaüts, kes sinnä’ hädä peräst lätt, tuu jäl´ midäge veese kah. Kellel päähalu, tuu veevät räti, kellel lamba’ läävä-i edese, tuu veese jäl´ villo, kellel eläjidega om alade kaih või piimäga muting, tuu jäl´ veese kohopiimä ja võido. [---] Kõgõ rohkõmp õks ol´l võido ja kohopiimä. Papp saase ka uma jao, ko molepinna ar pidä, võtt tä, minkast võtta saa, ka hindäle – tä no joht esi ei võta, üts miis om, kes võtt. Ka kohopiimä ja võiuga ol´l nii pal´lö rahvast, et papp uma osaga ol´l jo mito tõrdokasõ-, – kats tõrdokasõtäüt ar kor´äno. Mõnõ käest võõdas ar piapuul, mõnõ käest kolmas jago ja kuis kellegi käest võõdas. Perä, mis üle jääse, tuu viiäs sandõlõ – neid om ka sääl armõto pal´lö, tõrõlõsõ’ hindä vaihhõl, jah. Sandõlõ andas, et sis nä ka pallõsõ, kas eläjedi peräst või mõnõ muu hädä peräst. Santõ tulõ ka väiga laialt kokko, Petsere iist ja Petsere takast. Kivi mano väiga murdva’, ka kivi pääle, ku pandas kraame, sis kes inne saa, tuu võtt är. Mõnõ küsüse’ jo inne kraami kivi pääle pandmist: „Anna mullõ, anna mullõ!““ [---]

Ohverdamine, annetused.
Setu alalt rohkesti värvikaid kombekirjeldusi Meeksi Jaanikivi kohta. Tule juures ohverdamisest või karjaõnne taotlemisest ühiste söömingutega, millel on ohvritoimingu jooni, leidub ligi 30 kirjeldust. Vt. ka karjandus (karja ajamine ümber tule), samuti levikukaart: jaanipäev (1).
* tiiä-i’ – ei tea; läävä-i – ei lähe; kaih – kahju, muting – äpardus; molepinna (vn. молебень) – palvuse; minkast – millisest; joht – küll, muidu

Setu

E. Sõrmus

1939

ERA II 252, 426/9 (11) < Setumaa – E. Sõrmus (1939)

Jaanipäev

OHVERDAMINE

78

3640
/ / / / / /
Citation
“Igal aastal jaanipäevaks kogub Meeksi külasse ...,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47640.