KARJANDUS

Jaanipäevas pidid olema uuen karvan lehmad Küll suvi sugeb, jaanipäiv tegeb jalad ... Karja hakati lõunale ajama enne jaanipäeva … Jüripäevast jaanipäevani oli parim karjatamisperiood … Jaan võtab pütitäie piima, jakob kaks … Peale jaani väheneb lehma piimaand kapa võrra ... Jaan odab tuobi, laurits kaks ... Kui enne jaanipäeva soavad lehmad niidetud moa peale … Lehmad hakkasid vikati taga käima ... Jaan jagavat lehma piimaanni pooleks … Kui jaanipäivä õdagul lehmä kodu tuleva ja haina suun om … Kui jaanipäävä õdagol lehmä kodo tulõva … Jaanipäiva puulpää õdagu aedas kari riheala … Kari aetakse jaanihommikul vara metsa … Jaanipäeval ei tohi hommiku karja enne välja lasta … Kes jaanipäeval kõige esimene karja metsa ajada jõudis … Jaanipäävä hummogu aetas kari inne päivä mõtsa … Jaanipäival pidiva lehmä enne päiva nüstus saama … Jaaniba ommiku ei taha keski oma karja esimisest välja lassa … Korra elanud üksteise naabruses kaks perenaist … Jaanipäeva hommiku aeti kari enne päevatõusu välja … Jaanilaupäeval peab lehmi lüpsma enne päikese loojumist … Jaanipääva hommogu nüssetävät lehmä ära … Jaanipäeval lüpsti enne päeva üle vikatitera lehmi … Jaanipäeva hommikul lüpsti äket ... Jaanipäeva hommikul nüsseti nägemata teise talu aiateibaid … Kui sa tahat hindäle saia … Jaanipäivan jälle olliva kõik kunsti … Kui keske tahab, et tema lehm palju piima annab … Jaanipääva ööse käinud üks majaperenaene … Jaanipääva laupäva öösel leitakse tihti lehmi … Jaanipäevä üüse lätt perenaene tõse talu karjaaida … Luke mõisas lännu nõidma jaanipäeva üüsi üits naine … Niisama pani mõni naine enesele meesterahva kübara … Kellel lehmad piima ei anna … Jaanilaupäeva õhtul käitakse külas … Jaanipäiva hommungul mindas õige vara … Jaanipäeva ommuku võeti lehma sõrgade asemelt mulda … Varastasõ nurmõ päält kivkeisi … Et lehmad palju piima, võid ja koort annaksid … Jaanipäeva homikut võeti jälle kunstidega vastu … Meil küläh ellevä ütskõrd kats miist … Selsamal öösel korjatakse kastet rohu pealt nartsudega … Jaaniõdagu naase pühkmä küla tanomid omma tahra… Jaanipäeva hommikul võtnud peremees … Laane vanaperenaine nops miu karjamaal … Jaanipäivä üüse tõiva pernaise kolme talu ristikhainu … Lehmadele toodud enne jaanipäeva üheksa valla maa pealt … Enne jaanipäed kolm kuldsitikad levaga sisse anda … Piimakutsmise sõna. Kui lehm paljo piima peävä andma … Jaanipävä puulpa õdagu peran minev talu pernaine … Ühel jaanipäeval näinud pererahvas … Jaanipäävä ööse kandas luid vainule ... Jaanipäeva hommikul saadetud vara kari metsa … Jaanipäeval korjati jaanililli, härjakaelarohtu ning muid lilli ... Vanast viidi jaanipuulpühä õdagu hobõsõpäitse’ risttii pääle … Liivakandi kõrtsist jaanilaupäeva õhtul kaks meest võtnud … Jaaniüüsi, kui jaanitulelt koju minti … Jaanipäeva laupäeva öösel kella kaheteistkümne ajal … Jaanipäeva aigu ei tohi lehma hanna otsast jõhvi lõigata ... Mikitä talun lõigatu jaaniüüse kõõl karjal sarvõotsa’ maha’ … Ristipäävä, nelipühi ja jaanipäva lauba õhta pandi lehmad … Ka haige lehma selga tehtud rist – ainult jaanipäeval … Jaanilaupäeva öösel võetakse õhtused toapühkmed … Jaanipäev seotakse elajatelle vitsvõrud ümber kaela … Sel päeval aeti kari varakult kodu … Jaanilaupäeval pärast päeva loojaminekut … Jaanipäeva ööse pista laudaseina kuuse … Kui lehmad enne jaanipäeva halba piima annavad … Jaanilauba õhta aetasse ikke luamad lauta kinni … Jaanipäeva öiseks pisteti karuohakas laudaukse juurde seina Jaanipäeval tegid nooredmehed mõnele kõrgemale künkale … Kui jaanipäeva õhtul elajatele rauad kaela pannakse … Ku jaanipäeva õhtu elade man mitti rauda ei olevet … Jaanipäeva hommuku anti egale lehmäle leibä … Jaanipäeva hommiku lüpsetakse lehmad enne päiksetõusu … Jaanipääväst naka-i lehmäh inäp niipallo piimä andma … Vanasti pannud jaaniöösi mees naisterahva särgi selga … Jaanipäeval käidud ümber karja … Lehma kaelanööriga käiakse ka jaanilaupäeval … Jaanipäevä ommuku käias kolme talu piiri pääl ära … Majaperemees käib hoolega ja vaatab kõik aiad ringi …