Tekst

Nädal aega enne jaanipäeva võeti „jaanipiim“. Piim kooriti ära, tehti kohupiima. See viidi Meeksi, pandi Jaanikivile. Kivile pandi ka villa. Mis kivile viidi, võtsid vaesed pärast endale. Meeksi Jaanikivi juurde sõitsid jaanipäeval kokku need, kel midagi viga. Kel olid silmad haiged, pühkis käterätiga silmi, pani räti kivi peale. Kivi juures on allikas, sealt võeti vett, „hämmäti“ silmi. [---]

Ohverdamine, annetused.
Setu alalt rohkesti värvikaid kombekirjeldusi Meeksi Jaanikivi kohta. Tule juures ohverdamisest või karjaõnne taotlemisest ühiste söömingutega, millel on ohvritoimingu jooni, leidub ligi 30 kirjeldust. Vt. ka karjandus (karja ajamine ümber tule), samuti levikukaart: jaanipäev (1).
* hämmäti – kasteti

Setu

U. Mägi

1953

RKM II 44, 481/2 (11) < Setumaa – U. Mägi (1953)

Jaanipäev

OHVERDAMINE

76

3638
/ / / /
Citation
“Nädal aega enne jaanipäeva võeti „jaanipiim“ …,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47638.