Leivad ja saiad

Leivad, pirukad, saiad

Saiad

Väikesed saiakesed vetshorkat küpsetatakse magusast hapendatud taignast. Oma läbimõõdult on nad umbes 10-15 cm. Taigen seatakse õhtul ja jäetakse ööseks hapnema. Hommikul sõtkutakse jahu juurde, vormitakse, pannakse plaadile ja küpsetatakse ahjus. Taigen tehakse nii:

Näitetekst

'Valge jahu, mune, või, suhkur, pärm, sool, koor, piim sõtkuda segi ja ahju peale kerkima panna. Sõtkuda, teha saiadeks, panni peale laduda ja ahju panna; pool tundi küpsetada, välja võtta, jahutada'.

Kui soojal ajal taigen öö jooksul liialt ära hapnes, kasutati soodat. Seda moodust kasutatakse iga taigna puhul.

Näitetekst

'Kui taigen on hapu, siis pannakse natuke soodat'.

Saia (bulkat, asho kshi 'sai, valge leib') tehakse pühadeks. Ümmarguse kujuga saiade läbimõõt on 10-15 cm. Neid tehakse täidisega ja täidiseta. Kui taigen on magus, siis kasutatakse täidisekski magusaid toiduaineid.

Näitetekst

'Saiad teevad pühadeks valgest jahust. Saiad teevad ümmargused. Saia keskele võib panna keedist või kompvekki. See tuleb on väga maitsev'.

Saiu tehakse hapendamata taignast. Kergitamiseks kasutatakse pärmi, mistõttu taigen tehakse samal päeval.

Näitetekst

'Nisust jahvatatakse valge jahu; sõeluvad, valavad jahu kastrulisse. Sinna valatakse pärmi, vett või piima, mune, võid, soola, suhkrut. Lastakse kerkida, aga hiljem sõtkud. Natuke kerkib ja paned ahju. Viisteist minutit või kolmkümmend minutit küpsetad ja küpseb'.

Tuleb lisada, et pärast kerkimist vormitakse saiad ja pannakse paberile või jahuga ülepuistatud lauale, et taigen ei jääks laua külge kinni. Saiu süüakse piima või teega.

[Tort zebra]
Pr. Romashkina tehtud kook tort "Zebra", mordva mineraalvesi ja juust. Saransk, Vladimir Romashkini kodus. I. Särg, 1999.

Sjukoro 'sai; käkk; karask' on mitmesuguse kujuga magedast piima- ja võitaignast valmistatud sai. Kergitusainena kasutatakse soodat. Näit. lambamston' sjukoro 'magus sai'.

Näitetekst

'Nisust küpsetatakse magusad saiad. Sinna pannakse koort, võid, soodat, soola, suhkrut'.

Itshke sjukoro 'paks sai; karask, käkk'.

Näitetekst

'Õhtul jahu sõelud ja sõtkud, veeretad kausis. Pärast ahjuajamist määrid pealt veega ja tuleb välja paks sai'.

Tehakse ka õhukesi saiu tshovan' sjukoro.

Sjukoro küpsetatakse pühadeks ja muudeks perekondlikeks tähtpäevadeks. Pulmade ajal tõid sugulased pruudi koju saiakesi, mida seal söödi. Osa neist saiadest viis pruut kaasa mehe koju (Jevsevjev 1931: 168).

Pärnalehekäkke pekshe lopan' sjukorot küpsetati sõja ajal, kui oli puudus kõigist toiduainetest ja inimesed olid sunnitud midagi sööma näljatunde kaotamiseks.

Näitetekst

'Küpsetasime ainult pärnalehekäkke. Lähed metsa, tood lehti, kuivatad, peenendad, sõelud läbi, kartuliga sõtkud segi ja ahjus küpsetad. Võtad välja ja süüa. Kui sööme pärnalehekäkke kuumalt, hakkab pea ringi käima, nagu juues viina'.

Korpe kajmak (ümmargune pealt avatud täidisega saiake) küpsetatakse pühade puhul. Neid ümmarguse kujuga saiakesi tehakse kahes suuruses: väiksemad läbimõõduga 15 cm ja suuremad läbimõõduga umbes 25 cm. Korp on vene vatrushka tüüpi avatud kohupiimatäidisega pirukas. Peale kohupiima tehakse täidis piimaga keedetud hirsipudrust ja kartulist (kartushkan' ~ modar'kan' kajmak 'kartulipirukas'). Maitsestamiseks pannakse kartulitäidisesse mune, koort ja võid.

[Kartulikook]
Ersa kartulikook kajmak. Mordva ANSV Atjashevo raj. Uljanovka k. J. Karm. (Fk 2332:62)

Korpe küpsetatakse nii hapendatud kui ka magedast taignast (kajmak tshapamston' i lambamston'). Kohe pärast ahjust võtmist määritakse neid pealt võiga, et nad pehmeks läheksid ja läikima hakkaksid.

Näitetekst

'Veeretavad ja keskele kartulit ja kui kohupiima, siis löövad täidisesse mune, pannakse võid ja küpsetada ahjus. Süüa kuumalt'.

Pishkat 'kuklid' on väikesed ümmargused saiakesed, mis tehakse samast taignast kui pirukadki. Seega on nad hapendatud taignast täidiseta kuklid, mis keedetakse kastrulis rasva sees.

Näitetekst

'Kui kukli taigen on rullimiseks valmis, rullitakse väikeseks ja laod lauale jahu peale. Natuke kerkivad ja võisse kastad ja kastrulisse. Pool kastrulit laod, kata kinni ja ahju küpsema'.

Salnik 'hapendatud nisujahutaignast valmistatud väike sai' valmistatakse nii:

Näitetekst

'Valad piima ja pärmi. Sellesse tehakse ja hommikuni jäetakse. Sellesse valad mune, võid, suhkrut ja soola. Sõtkuda, see kerkib ja hakkad valama vormidesse. Täita pooleni ja kui kerkib servani, siis ahjus nelikümmend viis minutit küpsetada. Küpsevad, võtad välja ja märja riidega katad, pehmeks lähevad'.

Väikeseid kolmenurgelisi kooke orishkat tehti jõuludeks. Neid küpsetati ahjus lahtise tule juures.

Näitetekst

'Paned valget jahu, selle keskele koorega piima ja võid. Veeretavad, lõikavad noaga, kolmenurgeliseks lõigata ja panni peale. Võiga määrivad üle ja ahjus tule juures küpsetavad'.

Kui taigen on lauale rullitud, lõigatakse ta alguses ribadeks ja alles hiljem tehakse nendest kolmenurgelised koogid. Taigna tegemisel võib täispiima asemel kasutada ka vett.