'Valge jahu, mune, või, suhkur, pärm, sool, koor, piim sõtkuda segi ja ahju peale kerkima panna. Sõtkuda, teha saiadeks, panni peale laduda ja ahju panna; pool tundi küpsetada, välja võtta, jahutada'. |
'Kui taigen on hapu, siis pannakse natuke soodat'. |
'Saiad teevad pühadeks valgest jahust. Saiad teevad ümmargused. Saia keskele võib panna keedist või kompvekki. See tuleb on väga maitsev'. |
'Nisust jahvatatakse valge jahu; sõeluvad, valavad jahu kastrulisse. Sinna valatakse pärmi, vett või piima, mune, võid, soola, suhkrut. Lastakse kerkida, aga hiljem sõtkud. Natuke kerkib ja paned ahju. Viisteist minutit või kolmkümmend minutit küpsetad ja küpseb'. |
Pr. Romashkina tehtud kook tort "Zebra", mordva mineraalvesi ja juust. Saransk, Vladimir Romashkini kodus. I. Särg, 1999. |
'Nisust küpsetatakse magusad saiad. Sinna pannakse koort, võid, soodat, soola, suhkrut'. |
'Õhtul jahu sõelud ja sõtkud, veeretad kausis. Pärast ahjuajamist määrid pealt veega ja tuleb välja paks sai'. |
'Küpsetasime ainult pärnalehekäkke. Lähed metsa, tood lehti, kuivatad, peenendad, sõelud läbi, kartuliga sõtkud segi ja ahjus küpsetad. Võtad välja ja süüa. Kui sööme pärnalehekäkke kuumalt, hakkab pea ringi käima, nagu juues viina'. |
Ersa kartulikook kajmak. Mordva ANSV Atjashevo raj. Uljanovka k. J. Karm. (Fk 2332:62) |
'Veeretavad ja keskele kartulit ja kui kohupiima, siis löövad täidisesse mune, pannakse võid ja küpsetada ahjus. Süüa kuumalt'. |
'Kui kukli taigen on rullimiseks valmis, rullitakse väikeseks ja laod lauale jahu peale. Natuke kerkivad ja võisse kastad ja kastrulisse. Pool kastrulit laod, kata kinni ja ahju küpsema'. |
'Valad piima ja pärmi. Sellesse tehakse ja hommikuni jäetakse. Sellesse valad mune, võid, suhkrut ja soola. Sõtkuda, see kerkib ja hakkad valama vormidesse. Täita pooleni ja kui kerkib servani, siis ahjus nelikümmend viis minutit küpsetada. Küpsevad, võtad välja ja märja riidega katad, pehmeks lähevad'. |
'Paned valget jahu, selle keskele koorega piima ja võid. Veeretavad, lõikavad noaga, kolmenurgeliseks lõigata ja panni peale. Võiga määrivad üle ja ahjus tule juures küpsetavad'. |