Nisupõllu lubjakivirikas maa. Mordva ANSV Tshamzinka raj. Bolshoje Maresjevo k. (ersa). J. Karm, 1987. (Fk 2222:8) |
'Nisu külvavad ainult need, kes rikkalt elavad, aga vaene juba nisu ei külvanud. Sõid ainult rukkileiba. Tulevad pühad, jõulud tulevad, kolmekuningapäev tuleb - kellel jõudu on - ostab valget jahu neli-viis kilo, aga kellel ei ole, nendel sama rukkijahu. Selle sõelusid läbi kõige peenema sõela. Niisuguseid pirukaid küpsetavad ja head näisid.' |
'Jahvatavad rukist, jahu toovad sulle. Sõelume läbi sõela, seal kes millise sõelaga sõelub. Kes on rikkam, sõelub läbi peenema sõela, aga kes on vaesem, läbi jämedama sõela.' |
'Leivajuuretis jäetakse leivakünasse'. |
Leivaküna. Mordva ANSV Kovõlkino raj. Valgapino k. E. Saarde, 1965. (Fk 1437:54) | Elamu ahi pena kud. Mordva ANSV Zubovo-Poljana raj. Mordovski Pimburi k. J. Karm, 1984. (Fk 2086:69) |
'Ahju põranda teeme luuaga märjaks'. 'Leivaküpsetamise päeval on vaja palju kütet, et oleksid head leivad, korbid ja pirukad'. 'Kui on vähe köetud, siis ajada natuke õlgi, siis küpseb leib hästi'. |
'Õhtul teed rukkileiba, hommikul tõused, kui leib langeb kas või käe paksuse võrra ja juba sõtkud, hea tuleb, aga kui on rukkileib, tuleb leib oma kohale tagasi suruda. Seda sõtkud kõvemini, sellesse soola ei panda, lihtsalt silud veega ja ahju paned.' |
Mõla, mida kasutatakse leiva ja bliinide tegemisel taigna segamiseks. Mordva ANSV Kovõlkino raj. Valgapino k. E. Saarde, 1965. (Fk 1437:68) |
'Hiljem leiba vaalivad ja veel jätavad kerkima'. 'Leiba veeretavad ja võtavad vett ja veega siluvad, läheb siledaks'. 'Kui leiba veeretavad, alusele riputavad jahu, ta ei kleepu'. |
Leibade ahjupanek kolhoosi
pagaritööstuses. Mordva ANSV Dubjonki raj. Povodimovo k.
J. Karm. (Fk 2332:2, Fk 2332:3) |
'Leiva teevad ja labida peal ahju panevad'. |
'Kui ahi on kuum, siis leib küpseb kiiresti; kui külm, siis kaua; kui leib on raske, ajad ahju tagasi'. 'Kui aga ei küpse, leivad on valged, siis põletavad nende ette õlgi ja laaste'. |
'Kui leib on küpsenud, siis võtavad kätte, kui leib leivast eemale tõukub, on ta küps'. |
'Kui nad leivad välja võtavad, niisutad leiba ja katad käterätikuga, siis muutub leib pehmeks'. |
'Kui välja võtavad, panevad kummuli padja peale ja see läheb pehmeks'. |
Valmis leivapätsid kontrollkaalu juures. Mordva ANSV Dubjonki raj. Povodimovo k. J. Karm. (Fk 2332:1) |
Laulik Uljana Rjabova omaküpsetatud leivaga kshi. Mordva, Taula k. (Podlesnaja Tavla). T. Särg, 1999. | Soolavakk, valmistatud a. 1983. Mordva ANSV Zubovo-Poljana raj. Mordovski Pimburi k. J. Karm, 1984. (Fk 2086:160) |
'Leiba näppida on patt'. 'Soolatoosi [leiba] panna on patt'. 'Kui leivatükk kukub maha, siis tõstavad selle üles, suudlevad seda ja panevad [lauale]'. |
Omaküpsetatud leib nisujahust. Mordva ANSV Kovõlkino raj. Valgapino k. E. Saarde, 1965. (Fk 1437:55) |
'Valgesse leiba paned soola, sõtkuvad, see kerkib, nõude sisse vormivad ja ta veel kerkib. Ahi on küdenud, ajavad söed laiali ja panevad [leiva] labida peale ja ajavad ahju'. |
'Läbi sõela sõelutakse jahu. Sooja vette valavad jahu, pärmi. Hiljem segavad labjaga, katavad ja seovad kinni pealt ja panevad sooja kohta hommikuni. Võtavad jahu, sõtkuvad, panevad sooja kohta, vaalivad ja panevad plaadile, et ta kerkiks pool tundi. Ahi on küdenud. Pühime niinest luuaga. Hakkame leiba ahju panema. Küpseb neljakümne minutiga. Labidaga välja võtame ja paneme lauale. Määrime külma veega, määrime võiga, pehmeks lähevad, katame kinni'. |
Rahvariietes naine kartulipressiga. Sellega pressiti II maailmasõja ajal kartulitest mahl välja. Kartulimassist tehti leiba. Mordva ANSV Zubovo-Poljana raj. Podljassovo k. E. Saarde, 1965. (Fk 1437:175) |
'Ma küpsetasin agana- ja leheleiva. Pärnalehed olid, aganad ja viis või kuus kartulit peenendame nad riiviga ja nendesse teen. Lehed sõtkun juurde. Kõik need tambin katki'. |
'Riiviga peenendame kartulid või oli jahu kiloke. Sellesse õhtul teeme, hommikul sõtkume maltsajahuga või pärnalehejahuga. Niisugune oli see leib'. |
'Õndsal päeval tehakse prosirnat. Veeretavad ja teineteise peale pannakse ja rist tehakse'. |
'Suure paastu kolmapäeval teevad ristikesed ja sinna panevad igasugust vilja: rukist, kaera, hirssi, kartulit, nisu. Vao teevad ja sinna siis panevad terakesed. Kellel kui palju peret, nii palju teevad ristikesi'. |
Rahvarõivais naine omaküpsetatud bliinidega. Tagaplaanil piirdeaial tuulduvad riided ja juurviljad. Mordva ANSV Kovõlkino raj. Valgapino k. E. Saarde, 1965. (Fk 1437:61) | Omaküpsetatud bliinid nisujahust. Asetatud neljakandilisele, käepidemega lauakesele. Mordva ANSV Kovõlkino raj. Valgapino k. E. Saarde, 1965. (Fk 1437:62) |
Bliinilabidas, mille peale pannakse küpsetatud bliinid. Mordva ANSV Kovõlkino raj. Valgapino k. E. Saarde, 1965. (Fk 1437:356) |
'Õhtul sõelud jahu. Valgest jahust teevad pliinid. Vett ja pärmi valavad taignategemise nõusse, õhtul teevad vedela [taigna] aga hommikul uuesti valad jahu ja segad, see natuke kerkib. Pannile panevad võid ja hiljem küpsetavad tule juures panniga'. |