'Kurgipiruka täidise tegemiseks lõigata soolatud kurk ja sibul ning praadida paastuõliga ja teed piruka'. |
'Rullivad piruka keha ja keskele panevad täidise, kapsa või pudru või sibula. Keeravad kokku ja pirukas'. |
'Õhtul lahustavad pärmi. Hiljem teed taigna: valavad pärmi ja valad sinna vett või piima, jahu. Segad ja hommikul tõused, valad taignasse suhkrut ja võid või muna. Segad, tugevasti ei ole vaja. Hiljem las ta kerkib. Kui see on kerkinud, pirukad teed, pane sooja kohta, panni peal kerkivad natuke ja hakkad kütma. Kuni kütad, kerkivad need ja ahjus küpsetada'. |
Laual on Olga Rjabova küpsetatud kook lambambu prjaka. Laua ääres istuvad (vasakult): Nikolai Rjabov, Indrek Särg. Mordva, Taula k. (Podlesnaja Tavla). T. Särg, 1999. |
'Jahu sõeluda, valad koort, mune, soodat, soola, võid, suhkrut, valge jahuga rullid välja'. |
Folklooriansambli «Sjul'gamo» liikmed laua ääres omatehtud pirukatega. Äärmistel on tshevgen'prjaka, keskmisel pooleks lõigatud ümmargune kopsha. Mordva, Murani k. T. Särg, 1999. |
'Jahu võtta, vett valad ja noaga segavad. Hiljem sõtkuvad hästi, lõikad, veeretad väikesed pirukakesed, keevas vees keedad ja süüa'. |
'Lõokesed küpsetame, sõtkume, valame vett, soodat, soola, suhkrut. Teeme valmis ja ahju küpsema. Kui need küpsevad, anname lastele'. |
'Lapsed ronivad katusele, hakkavad karjuma, lõokest kutsuma: lõokesed, tulge meile, tooge soe suvi, siit saatke ära meie külm talv'. |
Olga Rjabova ersa pelmeenidega. Mordva, Taula k. (Podlesnaja Tavla). I. Särg, 1999. | Kuju «Laul» (1998), autor: Aleksandr Rjabov. Parempoolse kujukese käes on traditsiooniline kink pirukas kurnik. Taula küla kunstikool (Podlesnaja Tavla). I. Särg, 1999. |
'Piruka peale teevad kana, all munad, munast kooruvad kanapojad, kõrvale kukk'. |
|
Kanapiruka
teeb kosjamoor. Kui pruuti tullakse kodust ära viima, lõigatakse
pirukas lahti, palvetatakse ja lauldakse laule, mis on seotud pruudi
lahkumisega kodust. Väimehele küpsetatakse eriline pirukas,
mida nimetatakse sodamon' prjaka 'väimehepirukas'.