Külaema

Külaema (mdEM Vel'ava; vele ’küla’, ava ’naine, ema’).

Vel'ava on küla hoidja ja kaitsja, kes on seotud küla ammu surnud rajajatega. Külaema elab kuskil külas (täpne koht on teadmata), tema välimuse kohta puuduvad andmed - teda on peetud sugukonna kaitsja *taluema Jurhtava sarnaseks. Usuti, et kui külaema vihastada, võib ta kätte maksta.

Vel'ava mees on mdM Velen' ot's'un'ä (ot's'u ’suur’, velen' ot's'un'ä ’külavanem’) või Vel'ata. Rahvalaulus otsivad külaelanikud külaema meest. Linastes riietes Vel'ata on aga läinud suure jääraku veerele külale sajatusi külvama, et vili ja loomad ei kasvaks.

Külaemale oli pühendatud *külapalvus mdME Velen' ozks, kus ohverdati pehmekarvaline lammas või härg. Palvusel paluti tervist ning külale kaitset taudide, kurjade inimeste ja tule eest. Vel'ava poole pöörduti teistegi palvuste ajal (*Avan' poza, *Baban' kasha).

UPTMN. T. 7, tsh. 3. Kalendarno-obrjadovyje pesni i zagovory. Saransk 1981.