Naistepalvus

Naistepalvus (mdE Baban' ozks; baba 'naine, vana naine', ozks 'palvus, palvuspüha', sõnasõnalt: naistepalvus; mdE Baban' kasha 'naistepuder').

Baban' ozks oli Nizhni Novgorodi ersa naiste ja leskede suvistenädala palvus. Pensa ersadel toimus sama palvus nii naiste kui meeste osavõtul esimesel pühapäeval pärast peetripäeva või peetripäeval. Selles palvuses võib leida totemismi jälgi. Palvuseks koguti küla pealt raha lamba ostmiseks ja toitu. Pidupäeval viidi kõik korjatu (lammas, üheksa kana, 15 potti putru) koos valgete rättidega kaunistatud kasega palvuspaika. Salu lähedal tehti lõket, keedeti klimpe salmat ja munaputru. Söök pandi maha, kõige keskele asetati kaunistatud kask ja loeti kolm korda palve, milles paluti Nishkepazilt leiba ja vee-emalt tervist. Pärast hommikusööki mindi magama. Keskpäeval veristati ohvrilammas ja üheksa kana - nende veri kallati selleks kaevatud auku, peale puistati mulda. Pärast liha keetmist süüdati ikooni ees *küünal shtatol ja loeti taas kolm korda palve, kus pöörduti jumalate ja esivanemate poole, paludes kaitsta küla haiguste, rahe jne eest. Pärast rituaalset söömaaega maeti osa järelejäänud pudrust lambakopli läänenurka, teine osa pandi *laudaemale (Kardo särko) kivi alla. Kase tüvi viidi lambakoplisse, selle oksad aga riputati kanapennide peale.

Jevsevjev, M. E. Mordovskaja svadba. Izbrannyje trudy. T. 5. Saransk 1966.