Taluema

Taluema (mdM Jurhtava, mdE Jurtava; mdME jur 'juur, alus', mdM jurht 'talu, õu, koht').

Taluema on kogu suguvõsa, kodu ja majapidamise kaitsja. Jurtava saatis maa peale ersa jumal Nizkepaz. Mokshadel on Jurhtava kogu maa kaitsja Mastoron' Kirdi tütar. Taluema nägemine usuti ennustavat õnnetust.

Taluema arvati elavat toanurgas ahju taga või ahju all. Tema mehele (mdM Jurhtat'a, mdE Jurtat'a) alluvad majahaldjad Kudavad ning õue- ja laudakaitsjad Kardazavad. Hilisemal ajal on mitmetes külades Jurhtava sulanud ühte majahaldja Kudavaga. Ilmselt seetõttu kirjeldatakse müütides nende välimust sageli sarnasena.

Nädal aega enne uude majja kolimist korraldati taluema auks palvus. Pererahvas valmistas tavanditoitu ja asetas selle ahjuavasse. Palvega kutsuti Jurhtavat vanast kodust uude kolima.

Tavakohane taluema palvus peeti sügisel pärast põllutööde lõppu. Keldris tapeti ohvrikukk või must lammas, lisaks keedeti tavandiputru ja tehti kalja (poza). Õhtusöögil pakuti lamba pead ja jalgu, seejuures paluti Jurhtavalt tervist, loomade sigimist ja kaitset halbade inimeste eest. Mõnes külas võttis perenaine pärast palvuse lõppu igast toidust tükikese, asetas need leivakannikale ja pani pühasenurka peajumal Shkaile. Pärast seda tõi perenaine koos paari-kolme pereliikmega sahvrist uut toitu ning sellega mindi keldrisse. Nad asetasid maha küünla, laotasid laiali toidu ja kordasid palvust taluemale. Andideviijate keldrist naasmise järel istusid kõik laua äärde sööma.

Kui Jurhtavale ei meeldinud mõni loom, usuti see surevat. Uue looma ostmise järel paluti seetõttu taluema loom omaks võtta ning teda mitte kiusata. Ostetud lehm toodi taluõue üle laialilaotatud kasuka, et ta hästi poegiks ja et taluema ta omaks võtaks. Sagedaste haiguste ja loomasurmade puhul peeti Jurhtava auks *ööpalvus (mdME Ven' ozks).

Jevsevjev, M. J. Izbrannyje trudy. T. 5. Saransk 1966.